John Kerry i ny bog: Bashar al-Assad er en løgner

I 2010 blev John Kerry klar over, at Bashar al-Assad ikke var en sandhedens apostel

Som formand for Senatets udenrigsudvalg havde Kerry i 2009 været i Damaskus og talt med den syriske regimeleder på tomandshånd.
Som formand for Senatets udenrigsudvalg havde Kerry i 2009 været i Damaskus og talt med den syriske regimeleder på tomandshånd. . Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix.

I 2010, året inden borgerkrigen brød ud i Syrien, overvejede Bashar al-Assad at forhandle fred med Israel for at få Golan-højderne tilbage. Det fremgår af en ny bog skrevet af den daværende amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Assad spurgte Kerry, hvad der mon skulle til for at indlede forhandlinger, og den amerikanske udenrigsminister foreslog et brev til den amerikanske præsident Barack Obama udformet som et ønske om at få hans støtte til nye forhandlinger med Israel.

Det var Kerry, der bragte Assads hemmelige opfordring til en fredsproces fra Damaskus videre til den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu:

”Dagen efter fløj jeg til Jerusalem med brevet,” skriver Kerry i sin selvbiografiske bog, der udkom i tirsdags på engelsk under titlen ”Every Day is Extra” (Hver dag er noget ekstra). Ifølge Kerry blev Netanyahu positivt overrasket over henvendelsen, fordi den afslørede, at Assad var villig til at gå langt længere i 2010, end han havde været i tidligere runder med Israel.

Israel har holdt Golan-højderne besat siden Seksdages-krigen i 1967. I forbindelse med tidligere forhandlinger med den syriske præsidents nu afdøde far, Hafez al-Assad, og med Bashar al-Assad selv har Syriens krav altid været atter at få fuld suverænitet over Golan. Hver gang har der været uenighed om, hvordan det kunne gennemføres, uden at Israel til gengæld ville føle sig truet.

Assads brev førte i begyndelsen af 2011 til, at USA ledte en kort runde forhandlinger mellem Israel og Syrien, der løb ud i sandet.

Men i 2010 var John Kerry allerede klar over, at Bashar al-Assad ikke var en sandhedens apostel. Som formand for Senatets udenrigsudvalg havde Kerry i 2009 været i Damaskus og talt med den syriske regimeleder på tomandshånd. Kerry påtalte blandt andet den nordkoreansk byggede syriske atomreaktor nær Deir al-Zor, som Israel bombede i 2007.

”Det var for længst uden for enhver tvivl, at det havde været en atomreaktor, men Assad så mig direkte i øjnene og sagde med sin lakoniske stemmeføring, at det var der ikke. Det var en tåbelig løgn, der med lethed kunne modbevises. Men han løj uden tøven,” skriver John Kerry.

Ved et senere møde havde Assad antydet overfor John Kerry at alt, selv hans samarbejde med den libanesiske Hizbollah-milits, kunne ændres i forbindelse med eventuelle forhandlinger med Israel. Men da USA bad Assad om at vise sin gode vilje og forhindre våbenleverancer til Hizbollah, var viljen forsvundet.

I en slags konklusion om Assads karakter set fra 2018 skriver Kerry:

”En mand, der kan lyve dig lige op i ansigtet, når du sidder lige over for ham, kan lige så let lyve over for hele verden, efter at han har gasset sit eget folk til døde.”

Timing er alt, siger man i USA, og det er måske ikke uvæsentligt, at Kerrys bog kommer i handlen, samtidig med at amerikanske medier fokuserer på, om han agter at gå ind i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat og udfordre Donald Trump i 2020.

Kerry svarer foreløbig venligt afvisende, men præsident Trump har allerede tweetet: ”Heldige mig. Det felt, der er ved at samles, ser rigtig godt ud – FOR MIG.”