Prøv avisen

Jordiske rester fra 11. september endte på losseplads

En rapport vurderer, at rester fra flykaprere og ofre er endt som medicinsk affald Foto: Oote Boe

Kropsdele fra katastrofen er endt som medicinsk affald.

Visse løsrevne kropsdele fra ofrene for terrorangrebet den 11. september 2001 er efter alt at dømme ikke blevet begravet i forbindelse med den række af højtideligheder, der blev holdt efter tragedien, men er i stedet endt som medicinsk affald, destrueret og sendt på lossepladsen. Det konkluderer en rapport skrevet på foranledning af Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium.

LÆS OGSÅ: Sorgarbejde i skyggen af 11. september

Ifølge rapporten, der i denne uge er blevet offentliggjort i USA, drejer det sig om et udsnit af de jordiske rester fra personerne om bord på de fly, der styrtede ned i Pentagon og i Shanksville, Pennsylvania. I alt 224 mennesker omkom ved styrtene.

Rapporten har intet tal for, hvor mange menneskers kropsdele, der er blevet reduceret til affald, men vurderer, at der kan have været tale om rester fra såvel ofre som flykaprere.

Det var det amerikanske militærs centrale kapel på Dover flybasen i Delaware, der var ansvarlig for behandlingen af ofrene for 11. september, og de nye oplysninger øger mistilliden til kapellet.

Kapellets anseelse led i forvejen et alvorligt knæk sidste år i november, da det kom frem, at kapellet havde sjusket med mindst 274 soldaters lig. Også her blev ligene eller dele af dem destrueret og siden sendt på en losseplads.

Ifølge de internationale nyhedsbureauer er den amerikanske præsident, Barack Obama, dybt bekymret over Dovers uacceptable behandling af jordiske rester, og han støtter forsvarsministeriets bestræbelser på at skabe de nødvendige strukturelle ændringer, så denne slags begivenheder aldrig sker igen.

USA har en dybt alvorlig forpligtelse til at tage sig omsorgsfuldt og professionelt af faldne soldater og deres familie, såvel som af dem, vi mistede så tragisk den 11. september, skriver Det Hvide Hus i en kommentar til rapporten fra Pentagon.

De efterladte til ofrene for 11. september kan næsten ikke fatte de nye oplysninger.

Det her er umuligt at tro. Ifølge Wally (den ansvarlige for ligsynet i Pennsylvania, red.) blev der slet ikke sendt jordiske rester videre til Dover, siger Lisa Linden, talskvinde for de efterladte på Fly 93, som styrtede i Shanksville, til flere amerikanske aviser.

Udvalget bag rapporten har 20 anbefalinger til, hvad militærkapellet på Dover luftbasen bør gøre for at rette op sine procedurer for registrering af lig.