Jordskredsvalg i Bayern afspejler opgør med etablerede partier

De sydtyske bayrere har tildelt det konservative CSU et historisk valgnederlag, som kan blive enden for kansler Merkels regering i Berlin

Folkets stemme er et kvægs stemme, sagde den afdøde, legendariske sydtyske politiker Franz Josef Strauss, som var formand for den bayerske konservative Kristeligt Sociale Union (CSU) fra 1961 til 1988. Men i 2018 vil kvæget ikke længere gå i takt – for nu at blive ved den ikke så flatterende metafor. Det har sprængt de bayerske hegn, er stukket af, en stor del er løbet til højre, endnu flere til venstre.

Ved søndagens delstatsvalg i Bayern tildelte vælgerne i Tysklands arealmæssigt største delstat med andre ord det konservative parti et historisk nederlag, som kan ende med at vælte forbundskansler Angela Merkels i forvejen vakkelvorne regering i Berlin. CSU, som stort set har regeret Bayern siden efterkrigstiden, mistede sit absolutte flertal og måtte nøjes med 37,2 procent af stemmerne.

”Vi accepterer resultatet med ydmyghed,” sagde Bayerns ministerpræsident Markus Söder søndag aften og betegnede valget som ”delvist smertefuldt”.

Valgets anden store taber, Tysklands ældste parti, det socialdemokratiske SPD, fik sit dårligste valg i en delstat nogensinde med en halvering af opbakningen til under 10 procent af stemmerne. De to folkepartiers krise er ikke et bayersk fænomen, men afspejler et generelt opgør med de etablerede partier i Tyskland.

Ved forbundsdagsvalget for et år siden led Merkels CDU, CSU’s søsterparti, også et historisk nederlag, mens socialdemokraterne fik deres dårligste valg nogensinde. SPD’s gradvise pulverisering tilskrives ofte regeringssamarbejdet med Merkel, der har ry for at fortære sine regeringspartnere ved at overtage deres politik og løbe med opmærksomheden. Men SPD’s deroute afspejler en bred identitetskrise blandt socialdemokratiske partier på tværs af Europa.

Der gives imidlertid konkrete grunde til de gamle folkepartiers katastrofale valg i Bayern.

”CSU’s og SPD’s stemmetab er et buh-råb fra borgerskabet,” skriver journalist og forfatter Gabor Steingart på sin blog.

Helt overordnet har den tyske forbundsregering, som Merkel med møje og besvær fik dannet for godt et halvt år siden, været plaget af interne stridigheder. Tidligere på sommeren var en asylstrid mellem CSU-formand og indenrigsminister Horst Seehofer og kansleren ved at splitte regeringen ad. Den første straf kommer nu fra Bayerns vælgere, mener også avisen Rheinische Post.

”Ingen tvivl om det: Dette bayerske valg er blevet afgjort i Berlin. De vigtigste aktører på Berlin-scenen, CDU/CSU og SPD, er blevet straffet i München for gennem deres tvist om flygtningepolitikken at miste deres greb om og fornemmelse for folket,” skriver avisen.

Det altoverskyggende tema ved valget i Bayern har været flygtningepolitikken, og CSU har på mange måder overtaget det højrenationale Alternativ for Tysklands (AfD) retorik og ført valgkamp på en stram asylpolitik. Det kan have været medvirkende til, at AfD fik 10,2 procent af stemmerne - og ikke langt flere, som mange havde forudset - og nu er repræsenteret i 14 af 16 tyske landdage. Men CSU er også blevet straffet for sin hårde asylretorik. Valgets anden og helt store vinder er det progressive miljøparti De Grønne, som udover klima og miljø har ført valgkamp på en mere åben flygtningepolitik og fik 17,5 procent af stemmerne – en fordobling i forhold til seneste valg.

Det kan synes mærkværdigt, at et parti med udspring i 1970’ernes antiautoritære venstrefløj kan få så godt fodfæste i en konservativ delstat. Men De Grønne i Bayern er mere pragmatiske end andre steder i Forbundsrepublikken, partiet har formået at tage det konservative begreb hjemstavn til sig og appellerer til mange kristne vælgere i CSU’s bagland, som ifølge flere valgstedsmålinger har fået nok af den hårde flygtningekurs.

”Mange CSU-vælgere i Bayern hoppede over til De Grønne, fordi partiet lader til at tage det kristne aspekt mere alvorligt end de konservative, som har det som del af deres navn,” skriver Deutsche Welle.

Om to uger skal de tyske vælgere til valg i delstaten Hessen. Også her står de konservative og SPD til stor til-bagegang, og det vil i givet fald gøre Merkel-regeringens krise endnu større.