Jordskælv ødelægger Nepals kulturarv

En række af Nepals historiske kulturskatte er blevet ødelagt af jordskælv. En katastrofe for en i forvejen fattig nation, mener forsker

En munk bærer en af de ting ud, som overlevede jordskælvet, en såkaldt Tanka, et buddhistisk maleri på stof. Billedet er fra et ødelagt kloster i Swoyambhunath Stupa, også kendt som Abetemplet, der ligger i Kathmandu-dalen. Det er et religiøst bygnings-kompleks med kloster, templer og helligdomme, der er på Unescos verdenskulturarvsliste.
En munk bærer en af de ting ud, som overlevede jordskælvet, en såkaldt Tanka, et buddhistisk maleri på stof. Billedet er fra et ødelagt kloster i Swoyambhunath Stupa, også kendt som Abetemplet, der ligger i Kathmandu-dalen. Det er et religiøst bygnings-kompleks med kloster, templer og helligdomme, der er på Unescos verdenskulturarvsliste. . Foto: Navesh Chitrakar/Reuters/Scanpix.

Det står efterhånden klart for enhver, at jordskælvet i Nepal har haft tragiske omkostninger for befolkningen. Der er mere end 5000 tabte menneskeliv, over 10.000 kvæstede og omkring én million børn, der er påvirket af katastrofen.

Men også de smukke, historiske tårne, templer og monumenter, som Nepal er kendt for, er blevet ramt af jordskælvet. Kulturskatte, der i sig selv er udflugtsmål for turister og bidrager til landets økonomi.

”Situationen for de kulturelle steder er absolut dramatisk,” siger Christian Manhart, der er Unescos udsendte i Nepal.

Han fortæller til FN's Radio, at omkring halvdelen af landets mest betydings-fulde historiske monumenter er helt ødelagte.

I Kathmandu-dalen findes der syv monumenter, som Unesco har registreret som verdenskulturarv. Tre af dem er kongepladser i byerne Kathmandu, Patan og Bhaktapur, som næsten fuldstændig er ødelagte, oplyser Unesco.

Pladserne er hjemsted for monumenter, der står helt centralt i den hinduistiske og buddhistiske kultur. På kongepladsen i Kathmandu, der kan dateres tilbage til det femte århundrede og har været hjemsted for Nepals kongefamilie indtil 1800-tallet, anslår Unesco, at 80 procent af templerne er væsentligt beskadigede.


Også nationalparken Sagarmatha National Park, der ligger ved den sydlige del af verdens højeste bjerg Mount Everest, er hårdt ramt, lyder det fra Unesco.

Samtidig ødelagde jordskælvet også et ni-etagers højt tårn, Dharahara Tårnet, som har været et vartegn for Kathmandu og tiltrukket mange turister. Tårnet er et af de ældste buddhistiske monumenter i Himalaya og som kongefamilien lod bygge i 1832.

Det er en tab-tab-situation for Nepal, der i forvejen var fattigt, men med ødelæggelsen af vigtige kulturskatte er blevet endnu fattigere, lyder det fra Ingolf Thuesen, leder af Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

”I Nepal har de haft monumenter, der viser, at de er nepalesere, og at de har deres egen historie, deres egen berettigelse i verdenssamfundet og deres egne traditioner og kulturer. Det er de fysiske levn, og det er derfor man har en verdensarvsliste i Unesco for at beskytte de ting, som virkelig har en ekstrem høj symbolsk værdi. Den økonomiske værdi er meningsløs her, men den symbolske værdi, som giver hele identiteten, er mistet. Hvis nogen sprængte Jellingestenen i luften, ville vi som danskere synes, at vi havde mistet et dokument, vi ser som vores dåbsattest. Det er den genre, vi er i,” siger Ingolf Thuesen, der understreger, at den mest betydningsfulde materielle kultur, man kan miste, netop er kulturarven.

”Du kan ikke have et land, en befolkning eller en kultur uden at der er en kulturhistorie, og derfor er kulturarven det mest følsomme område inden for materielle værdier. Det er det fysiske levn fra forfædre, som for et land viser, at de har skabt deres identiet,” siger Ingolf Thuesen.

Han forklarer, at tabet af nationale monumenter kommer til at betyde særdeles meget for nepaleserne, fordi mange i landet er afhængige af den økonomi, der er i turismen.

”Turisme er bygget på, at man skal ud at opleve noget, man ikke kan derhjemme. Derfor tager mange til Nepal, fordi de har en attraktiv og spændende kulturarv og en spektakulær natur, som går sammen med det. Når dette falder sammen, så falder hele det indtægtsgrundlag, der er i at have hoteller, turistguider og souvenirs fra Nepal også sammen.”