Prøv avisen

José Serra skal håbe på mirakler

Det vil være en sensation, hvis den konservative José Serra hiver stikket hjem ved søndagens præsidentvalg i Brasilien

Han tabte præsidentvalget til Lula da Silva for seks år siden. Og det vil være en sensation, hvis det går José Serra bedre i søndagens præsidentvalg i Brasilien.

Den 68-årige José Serra blev slået klart af Dilma Rousseff i første valgrunde, og han er klart bagud i meningsmålingerne før anden valgrunde.

José Serra har siddet på adskillige magtfulde politiske poster i Brasilien. Han har været borgmester i São Paulo, Brasiliens største by, og guvernør i delstaten São Paulo, der er landets største og rigeste.

Han har været minister to gange under den borgerlige præsident Fernando Henrique Cardoso tilbage i 1990'erne. Først som planlægningsminister og siden sundhedsminister.

Jose Serra er vokset op i en fattig italiensk indvandrerfamilie, men kom alligevel på universitet. Da militæret tog magten i 1964, var han formand for Den Nationale Studenter Union, der stod bag protester mod militæret.

Han flygtede til Chile, hvor han boede, indtil militæret dér tog magten i 1973.

Derefter tog han til USA for at læse økonomi og returnerede til Brasilien i 1977. I 1988 var han med til at danne PSDB og har siddet i parlamentet for partiet.

Han tabte præsidentvalget i 2004 til Lula da Silva. Han håber, at hans mange politiske poster kan overbevise vælgerne om, at han er den rette mand til at lede Brasilien.

José Serra fik godt 33 procent af stemmerne i første valgrunde, hvor søndagens modstander og storfavorit Dilma Rousseff fik 49 procent.