Prøv avisen

Julekort uden jul giver problemer i tysk regeringsparti

”Når man som regeringsmedlem i juletiden sender et kort med ordene ’uanset hvad du tror på,’ må man finde sig i at blive spurgt, hvilke værdier man selv står for, og hvilken betydning kortet har,” kritiserer Sylvia Pantel, der er formand for CDU’s kvindeunion. (Arkivfoto) Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Et julekort fra den tyske viceminister for integration indeholder ikke ordene ”glædelig jul”, hvilket møder skarp kritik blandt hendes partifæller i CDU

”Uanset hvad De tror på, ønsker vi Dem en tænksom tid og en god start på det nye år.”

På et kort med et juletræ og personale iført røde nissehuer virker dette måske som en harmløs og venlig højtidshilsen. For afsenderen har den dog givet en del problemer. Den tyske viceminister for integration, Annette Widmann-Mauz fra det kristendemokratiske CDU, bliver kritiseret af sine partifæller for ikke at turde ønske glædelig jul i sin officielle julehilsen, som er afsendt fra forbundskansler Angela Merkels kanslerministerium, hvor Widmann-Mauz som regeringens integrationsansvarlige har sæde.

Efter 18 år som partiformand trådte Merkel for to uger siden tilbage og blev afløst af den katolske Annegret Kramp-Karrenbauer. Hun vandt en snæver sejr på partikongressen efter en tale, hvor hun som den eneste af de tre kandidater fremhævede det kristne C i partinavnet som et kompas med ordene: ”Det er vores ledestjerne, det må vi aldrig nogensinde svigte.”

Flere fremtrædende CDU-politikere går nu i rette med deres partifælle med ansvaret for integration, fordi hun i deres øjne i et misforstået forsøg på hensyn undlader at kalde en kristen højtid ved sit navn på et officielt julekort.

”Når man som regeringsmedlem i juletiden sender et kort med ordene ’uanset hvad du tror på,’ må man finde sig i at blive spurgt, hvilke værdier man selv står for, og hvilken betydning kortet har,” siger Sylvia Pantel, der er formand for CDU’s kvinde-union, ifølge den tyske avis Bild.

”Man kan kun integrere andre, hvis man ikke skjuler sine egne værdier, men forfægter dem med overbevisning. I mine øjne er denne tid udelukkende tænksom, netop fordi vi snart fejrer julen som en kristen fest,” siger partiets indenrigsordfører Marc Henrichmann i samme avis.

Bild selv går også i en kommentar hårdt i rette med viceministeren, som avisen klandrer for at afskaffe julen.

”Den, der fortier vort kristne fundament af frygt for at såre religiøse følelser, som ikke står ved sin tro og lader ordet ’jul’ forsvinde, afskaffer så at sige selvsamme,”skriver avisen.

Integrationsviceministerens talskvinde skriver i en e-mail til Bild, at avisen tydeligvis har været i stand til at identificere kortet som et julekort til trods for, at ordet jul er fraværende. Annette Widmann-Mauz selv har ikke svaret direkte på kritikken, bortset fra at hun på sine profiler på sociale medier har delt det omstridte julekort med præcis de ord, som hun klandres for at have udeladt, nemlig ”Glædelig jul til alle i Tyskland!”