Prøv avisen

Juncker vil inddæmme Polen og Ungarn med unions-tale

EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker. Foto: Jean Francois Badias/AP/ritzau

Kommissionsformandens tale om EU’s tilstand i dag er blevet nemmere, efter at Slovakiet har accepteret EU-Domstolens dom om flygtningekvoter

Det er det optimistiske partitur, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har på nodestativet til sin årlige tale om unionens tilstand i Europa-Parlamentet i Strasbourg i dag. I modsætning til sidste år, hvor Brexit havde rystet det europæiske samarbejde, og hvor skænderiet om fordelingen af flygtningene splittede de europæiske lande, glæder Jean-Claude Juncker sig i år over, at den økonomiske vækst er på vej op og arbejdsløsheden på vej ned.

”Vi har vind i sejlene,” er det overordnede budskab fra kommissionsformanden, der bygger videre på de visioner for EU’s fremtid, som han præsenterede i marts med sine fem scenarier for Europa.

Og det er ikke kun den økonomiske fremgang, han hentyder til. Også hvad modstanden mod det europæiske projekt angår, har vinden i nogen grad skiftet retning.

I Vesteuropa blev den euroskeptiske lavine bremset ved valgene i Holland og især i Østrig og Frankrig. Og mens en række konflikter fortsat skiller Øst- og Vesteuropa, er de fire Visegrad-landes koalition mod EU-institutionerne blevet rystet, efter at EU-Domstolen i sidste uge afviste Ungarn og Slovakiets klage over kvoterne for fordeling af 120.000 asylansøgere.

”Slovakiet lægger vægt på det regionale samarbejde med Ungarn og Polen samt Tjekkiet i Visegrad-gruppen. Men EU er vigtigere, blandt andet fordi Slovakiet som det eneste østeuropæiske land er med i euro-zonen. Og premierminister Robert Fico håber nu at komme ud af konflikten med EU og tilbage i det pæne selskab,” siger Olga Gyarfasova, politolog ved Comenius Universitetet i Bratislava.