Juntachef takker Rusland for at styrke Myanmars militær

Demonstranter træder på et billede af general Min Aung Hlaing, få dage efter at militæret - med ham i spidsen - havde afsat Aung San Suu Kyis folkevalgte regering og taget magten. Siden har militæret slået hårdt ned på demonstrationerne og dræbt mindst 870 civile. (Arkivfoto)
Demonstranter træder på et billede af general Min Aung Hlaing, få dage efter at militæret - med ham i spidsen - havde afsat Aung San Suu Kyis folkevalgte regering og taget magten. Siden har militæret slået hårdt ned på demonstrationerne og dræbt mindst 870 civile. (Arkivfoto). Foto: Str/Ritzau Scanpix.

Lederen af militærstyret i Myanmar, Min Aung Hlaing, takker Rusland for at styrke landets militær.

- Takket være Rusland er vores hær blevet en af de stærkeste i regionen, siger generalen til Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, under et møde i Moskva tirsdag.

Venskabet mellem Rusland og Myanmar er blevet "stærkere og stærkere", tilføjer han.

Tidligere på året gennemførte militæret et kup, hvor det - med Min Aung Hlaing i spidsen - væltede Aung San Suu Kyis civile regering og tog magten.

Rusland har bakket op om styret og har advaret vestlige lande mod at indføre sanktioner mod det.

Ifølge nyhedsbureauet Tass understreger den russiske forsvarsminister, at "samarbejde på det militære og militærtekniske område er en vigtig del af forholdet" mellem de to lande.

Sjojgu peger også på, at Myanmars militær i dag er "et af de mest effektive i regionen".

Min Aung Hlaing er i Moskva i forbindelse med en tredages sikkerhedskonference, der blev indledt tirsdag.

Det er hans anden udlandsrejse, siden han tog magten i Myanmar.

Generalen har tirsdag holdt møde med blandt andre chefen for Ruslands statslige organ for våbeneksport.

Siden 1. februar har Myanmar været præget af protester og modstand mod militærkuppet. Militæret har i stigende grad slået hårdt ned på protesterne. Det har kostet mindst 870 civile livet.

I nogle områder af Myanmar er civile begyndt at danne såkaldte forsvarsgrupper, der forsøger at forhindre eller kæmpe imod militærets hårde fremfærd.

Kampe mellem civile og militæret har tirsdag kostet mindst seks mennesker livet i Myanmars næststørste by, Mandalay.

En talsmand for militærstyret oplyser, at kampene blev udløst af en ransagning. Militæret havde fået et tip om, at der var våben i et hus.

Da soldater kom til stedet, blev de blev mødt med skud fra håndvåben og granater.

Fire af de dræbte er civile, og to er soldater. Yderligere ti er såret, og otte er anholdt.

- Vi er foruroligede over den militære optrapning og opfordrer til omgående at stoppe volden, skriver USA's ambassade i Myanmar på Twitter.

Ud over de civile forsvarsgrupper, der breder sig over landet, menes hundredvis af demokratiaktivister at have sluttet sig til nogle af Myanmars væbnede oprørsgrupper, hvor de får militær træning.

/ritzau/AFP