Kampen mod religiøse bryllupper i Israel vokser

Mindst 666.000 israelere kan ikke blive gift i landet på grund af deres tro eller seksualitet. Et brud på menneskerettighederne, lyder kritik, og ny kampagne slår til lyd for alternative bryllupper

Kobi Levin og Yael Muhtar er begge fra ortodokse jødiske familier og tilhører dermed en af de få grupper, der lovmæssigt kan blive gift i Israel.
Kobi Levin og Yael Muhtar er begge fra ortodokse jødiske familier og tilhører dermed en af de få grupper, der lovmæssigt kan blive gift i Israel. . Foto: Reouven Ben Haim.

Da 29-årige Yael Muhtar og Kobi Levin for nylig blev gift, var de et af de heldige israelske par, der godt kunne få lov at blive viet i landet. Begge er fra ortodokse jødiske familier, og dermed tilhører de en af få grupper, som lovmæssigt kan blive gift i Israel.

Staten tillader kun bryllupper for heteroseksuelle par, der er enten ortodokse jøder, troende muslimer eller tilhører et af ni anerkendte kristne trossamfund. Det afskærer mindst 666.000 israelske borgere fra at blive gift i deres hjemland, ifølge en opgørelse foretaget i 2016 af organisationen Hiddush, som kæmper for religiøs frihed i Israel.

”Israel er det eneste vestligt orienterede demokrati, som ikke støtter den universelle menneskerettighed, at man kan blive gift med, hvem man vil. Det er dybt kritisabelt. Det handler om værdighed, om retten til at leve det liv, man ønsker,” siger formanden for Hiddush, rabbineren Uri Regev.
 
Kampen mod de religøse samfunds monopol på bryllupper vokser i Israel. Her har en kampagne i denne måned kørt i radioen og elektroniske medier med sloganet ”Lighed for bryllupper” for at oplyse om mulighederne for alternative bryllupsformer. Kampagnen er et samarbejde mellem reformjøder og konservative jøder - som ikke må blive gift i Israel, da de ikke er ortodokse - samt organisationen ”Be Free Israel”, der kæmper for religiøs frihed i landet.

Også i befolkningen stiger modstanden. Blandt jøder, som udgør langt størstedelen af alle israelere, mener 64 procent, at både civile, homoseksuelle og ikke-ortodokse bryllupper bør tillades, viser en meningsmåling fra 2015 foretaget af Rafi Smiths Meningsmålings Institut. 70 procent af landets sekulære jøder svarer i samme undersøgelse, at de selv ville foretrække et ikke-ortodokst bryllup, hvis det var lovligt.

Rabbiner Uri Regev mener ikke, at regeringen kan ignorere modstanden længere.
 
”Jeg er sikker på, at det kun er et spørgsmål om tid, før Israel også indfører frihed til at blive gift med, hvem man vil,” siger han.

I mellemtiden finder stadig flere israelere alternative måder at blive gift. Cirka 20 procent af alle ægteskaber bliver indgået i udlandet, hvilket staten accepterer. Og et voksende antal par vælger blot at være samboende, underskrive en kontrakt eller blive viet ved en alternativ bryllupsceremoni. Ingen af disse er tilladt af staten, som omvendt heller ikke kan stille meget op mod bryllupperne på grund af det kraftigt stigende antal. Til gengæld går parrene glip af en række økonomiske goder og juridiske rettigheder.

En af de organisationer, der arrangerer alternative bryllupsceremonier, er Havaya, som alene i år har viet 500 par. Talsmanden Shimri Segal oplever en stærkt stigende interesse.

”Vi har længe prøvet at påvirke politikerne, men da det ikke førte til noget, ændrede vi virkeligheden i stedet og arrangerede vores egne bryllupper. Vi tror på, at hvis nok mennesker vælger alternativerne, vil politikerne lytte til sidst.”
 
Ud over de grupper, der ikke kan blive gift i Israel på grund af deres tro eller seksualitet, udgør en tredje gruppe en stor del af klientellet hos Havaya, fortæller Shimri Segal:

”Mange troende, som godt kan blive gift i Israel, vælger de alternative vielser af principielle grunde. De er imod de traditionelle bryllupper, som er meget gammeldags og mandschauvinistiske, og de støtter kampen for civile ceremonier.”

Daniel Bar er både talsmand for Ministeriet for Religiøse Anliggender og for Chefrabbinatet, der styrer de jødiske religiøse love. Han har ikke mange kommentarer til, hvorfor kun udvalgte religiøse bryllupper er lovlige i landet.
 
”Ægteskab er et religiøst anliggende. Sådan er loven i Israel. Der er ikke mere at sige til det,” siger han.