Kampen mod corona vil ramme millioner af tuberkulosesyge

Ny forskning anslår, at 1,4 millioner mennesker vil dø af tuberkulose som direkte konsekvens af coronarestriktioner i udviklingslandene. Etiopisk læge frygter, at alvorligt syge vil blive glemt under pandemien

Coronarestriktioner og frygt for smitte vil få store konsekvenser for over en million mennesker i udviklingslande, anslår forskning. Arkivfoto.
Coronarestriktioner og frygt for smitte vil få store konsekvenser for over en million mennesker i udviklingslande, anslår forskning. Arkivfoto. . Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Mens verdens øjne og ressourcer er rettet mod bekæmpelsen af coronavirussen, vil mere end en million mennesker dø af tuberkulose i løbet af de næste fem år. Sådan lyder prognosen fra et hold eksperter, der har gransket konsekvenserne af corona-udbruddet i verdens udviklingslande.

Ifølge eksperternes fremskrivninger vil strenge coronarestriktioner i en række lande lede til 6,3 millioner nye tuberkulosesmittetilfælde og 1,4 millioner døde mellem 2020 og 2025, fordi syge patienter vil have begrænset adgang til diagnosticering og behandling. Dermed vil kampen mod tuberkulose blive sat fem til otte år tilbage, lyder prognosen. Og det er voldsomt kritisabelt, mener Lucica Ditiu. Hun er administrerende direktør i organisationen Stop Tuberkulose Partnerskabet, som har taget initiativ til studiet, der er blevet til i samarbejde med Johns Hopkins Universitet, Imperial College London, Avenir Health og det amerikanske udviklingsagentur, Usaid.

”Jeg synes, det er helt vanvittigt at se, hvordan års gode resultater nu vil blive rullet tilbage,” siger hun og uddyber:

”Prognoserne er meget bekymrende, for tuberkulose spredes ligesom covid-19 gennem luften. Så vi frygter at se en sneboldeffekt af smittetilfælde, hvis tuberkulosesyge ikke bliver diagnosticeret i tilstrækkeligt stort omfang under coronaudbruddet.”

Tuberkulose tager årligt livet af 1,5 millioner mennesker og er dermed den mest dødelige smitsomme sygdom på verdensplan. Mens folk bliver ramt af den luftbårne infektionssygdom i hele verden, tegner lav- og middelindkomstlande i Asien, Afrika og Stillehavsregionen sig for langt de fleste smittetilfælde.

Et af dem er den 33-årige etiopier Wubshet Jote Tolossa, der arbejder som læge med speciale i nyresygdomme på Menelik-hospitalet i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba. Han blev smittet med multiresistent tuberkulose af en patient under sit uddannelsesforløb for 10 år siden og lever i dag med arvæv på sine lunger efter et fire år langt sygdomsforløb. Wubshet Jote Tolossa trækker flere gange på smilebåndet, mens han fortæller om sin egen opslidende behandling over en skrattende Skype-forbindelse. Men han klør sig alligevel bekymret i panden, da samtalen falder på den aktuelle situation for Etiopiens mange tuberkulosesmittede.

”Siden virusudbruddet har vi kunnet konstatere en markant nedgang i antallet af henvendelser fra patienter, der lider af andre sygdomme end covid-19. Det, tror jeg, skyldes, at folk er underlagt bevægelsesrestriktioner og derfor bliver hjemme i stedet for at tage på hospitalet,” siger han.

Den etiopiske læge har også oplevet, at tuberkulosepatienter, der er i gang med et medicinsk behandlings-forløb, holder op med at møde op til tjek på hospitalet.

”Det virker, som om patienterne er bange for at blive smittet med coronavirussen på hospitalet og derfor bliver væk. Det er et stort problem, for det kan føre til både til-bagefald af sygdommen og resistensudvikling, hvis ikke behandlingen vedligeholdes,” siger han.

Wubshet Jote Tolossa behandler patienter med nyreproblemer, ofte tuberkulosesyge, der har blod i urinen som resultat af deres sygdom. Men han frygter ikke kun konsekvenserne for sine egne patienter. Tværtimod mener han, at coronaudbruddet vil få en skadelig effekt på dia-gnosticeringen og behandlingen af en lang række andre smitsomme sygdomme.

”Det ser ud til, at en lang række andre sygdomsgrupper bliver glemt i øjeblikket,” siger han.

”Derfor tror jeg, det er vigtigt at huske både sundhedsvæsenerne og lokalbefolkningerne på, at der også findes andre dødelige sygdomme end covid-19. Der findes endda sygdomme, der er mere dødelige.”

Den samme melding lyder fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, der advarer om, at coronapandemien kan true de store fremskridt, verden har opnået på sundhedsområdet. Organisationen nævner blandt andet, at poliovaccinationer af op imod 12 millioner børn i Afrika er blevet udskudt som følge af covid-19, og at malariakampagner i Afrika syd for Sahara ligeledes er blevet indstillet.