Kan nye oplysninger løse gåden om mordet på Olof Palme?

I 34 år har den svenske offentlighed tørstet efter at få svar på, hvem der i 1986 myrdede statsminister Olof Palme. Nu lover chefanklager afklaring i løbet af få måneder. ”Sensationelt”, lyder reaktionen

Den svenske statsminister Olof Palme blev dræbt af et enkelt skud bagfra i februar 1986.
Den svenske statsminister Olof Palme blev dræbt af et enkelt skud bagfra i februar 1986. . Foto: Scanpix Sweden/Reuters/Ritzau Scanpix.

Sidste nat i februar 1986 blev også den sidste nat i Olof Palmes liv. Den 59-årige socialdemokratiske statsminister, der som så ofte før havde ladet livvagterne blive hjemme, var på vej hjem fra Grand-biografen med sin kone, Lisbet. De travede mod hjemmet i Gamla Stan i det centrale Stockholm, da en ukendt gerningsmand pludselig åbnede ild mod Palme i krydset mellem Sveagatan og Tunnelgatan. Klokken 23.21 blev Sveriges statsminister ramt bagfra af et enkelt, dræbende skud, og lige siden har Sverige kæmpet med at bearbejde det kollektive traume og finde svar på, hvem der myrdede Olof Palme.

Jagten på den både kontroversielle og afholdte statsmands morder har indtil nu været lidet frugtbar, men tirsdag aften overraskede sagens chefanklager, Krister Petersson, alt og alle, da han i tv-programmet ”Ugens forbrydelse” på SVT antydede, at mordgåden efter 34 år nu er kommet et væsentligt skridt nærmere at blive løst:

”Min målsætning er at kunne præsentere nyt i løbet af det første halvår i 2020. Jeg er optimistisk. Vi har arbejdet hårdt, og vi har spor, som vi tror meget på. Min opfattelse er, at vi er kommet tættere på en opklaring. Jeg har været positiv, lige siden jeg overtog efterforskningen i 2017,” forklarede Petersson i bedste sendetid og uddybede senere over for avisen Aftonbladet:

”Vi mener, vi har et ganske klart billede af, hvad der skete på gerningsstedet. Jeg håber, at vi kan komme til at præsentere vores opfattelse af, hvad der skete omkring mordet inden længe. Om det så er tilstrækkeligt til at der indledes en retsforfølgelse, det må tiden vise.”

I programmet luftede chef-anklageren blandt andet muligheden for, at en eventuel gerningsmand ikke længere er i live, og at efterforskningen i så fald vil kunne blive afsluttet, uden at der rejses tiltale. Og netop det scenario mener den svenske journalist og krimi-forfatter Jan Guillou er det mest sandsynlige, forklarer han til SVT:

”Det er fantastisk, sensationelt, at der er kommet nye oplysninger i sagen, og at det måske kan føre til en tiltale. Men når anklageren allerede nu lufter muligheden for at afslutte efterforskningen, så er det nok mest sandsynligt, at det er det, som kommer til at ske,” siger han.

Den vurdering er den anerkendte kriminolog og forfatter Leif GW Persson, som har skrevet en trilogi om Palme-mordet, enig i:

”Alternativet er, at anklageren har en mistænkt i kikkerten, som stadig lever. Og så vil det jo være en hjerneblødning at gå ud i medierne og meddele det,” siger Persson til Aftonbladet og uddyber, at det mest sandsynlige i hans optik er, at der er dukket nye dna-spor op, som gør det muligt for efterforskerne at konkludere håndfast i forhold til en afdød gerningsmand.

Sveriges nuværende statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, udtrykker over for Aftonbladet håb om, at der nu endelig kommer den afklaring, som ”hele landet og ikke mindst familien til Palme har længtes efter i så lang tid”. Olof Palmes søn, Mårten Palme, forklarer til avisen Expressen, at udviklingen i efterforskningen ”er glædelig og tænder et håb”.

I 1989 blev en tidligere dømt misbruger Christer Petersson tiltalt for drabet på Olof Palme. Han blev fundet skyldig ved byretten i Stockholm, mens landsretten frikendte ham få måneder senere blandt andet på grund af tvivl om Lisbets Palmes vidnekonfrontation.

Christer Petterson, der altså næsten hed det samme som den nuværende chefanklager, døde i 2004. Lisbet Palme døde i 2018, og så sent som i 2011 fastholdt hun i et interview, at det var Christer Pettersson, der rettede pistolen mod parret i 1986.