Prøv avisen

Kaos efter kupforsøg i Guinea-Bissau

Arkivfoto af Guinea-Bissau Premierminister Carlos Gomes Junior. Foto: Carlos Garcia Rawlins

Den næstkommanderende i Guinea-Bissaus hær Antonio Indjai har taget magten i landet og truer med at dræbe landets premierminister Carlos Gomes Junior

Soldater i Guinea-Bissau har arresteret både hærchefen og premierministeren i landet, i hvad der ligner et statskup.

Omkring 40 andre officerer er også blevet arresteret, men hærens næstkommanderende general Antonio Indjai er blevet udpeget til at håndtere situationen i landet.

Hundredvis af demonstranter har samlet sig uden for landets parlament for at få løsladt premierminister Carlos Gomes Junior.

Tidligere torsdag rapporterede nyhedsbureauet Reuters, at han ellers var blevet løsladt for at mødes Guinea-Bissaus præsident, Malam Bacai Sanhá.

Indjai truer med at dræbe Gomes Junior, hvis premierministerens støtter ikke stopper deres demonstrationer.

- Vi beder jer om at stoppe alt, hvad der kan skabe samle folk på gaden. Hvis ikke I gør dette, så bliver vi nødt til at dræbe 'Cadogo', siger han med henvisning til premierministerens kælenavn.

I et telefoninterview med nyhedsbureauet AFP siger Indjai, at Gomes Junior "er en forbryder og må prøves i retten som en".

Han siger også, at hærchefen og premierministeren "må bøde for de forbrydelser, som de har begået."

En kilde i hæren siger, at Indjai har magten i landet indtil der atter er ro.

- Vicehærchefen er blevet udpeget (af soldaterne) til at håndtere situationen indtil ro og orden er genoprettet, siger en anonym kilde i hæren.

Guinea-Bissau, der er en tidligere portugisisk koloni, har oplevet adskillige statskup siden 1974. Hæren har ofte været indblandet.

Landets daværende præsident Joao Bernardo Vieira blev myrdet af soldater i marts 2009 tilsyneladende for at hævne dræbte på den daværende hærchef.