Prøv avisen

Kaotisk valg blotlægger politisk krise i Tyskland

Efter at den tyske politiker Thomas Kemmerich fra det liberale FDP blev valgt som regeringsleder i den østtyske delstat Thüringen, gik flere tyskere på gaden for at protestere. Foto: Annegret Hilse/Reuters/Ritzau Scanpix

Valg i Thüringen sammenlignes med nazisternes magtovertagelse i 1930’erne. Kansler Merkel kalder alliance mellem højrenationale Alternativ for Tyskland og det liberale FDP for ”utilgivelig”. Nu har ministerpræsident trukket sig

Den tyske politiker Thomas Kemmerich fra det liberale FDP vil formentlig gå over i historien som en af landets kortest siddende regeringsledere. 24 timer og 34 minutter nåede han at være ministerpræsident i den østtyske delstat Thüringen. Så trak han sig i går eftermiddag fra embedet efter et af de mest tumultagtige politiske valg i Tyskland i meget lang tid.

Men det, der egentlig vil gå over i tysk historie, er ikke Thomas Kemmerichs korte regeringstid, men det faktum at han blev valgt til ministerpræsident i Thüringen i onsdags takket være stemmer fra det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD).

Det er første gang, at AfD har hjulpet en tysk regeringsleder til magten. Og selvom FDP-politikeren nu er trådt tilbage, indtraf det historiske vendepunkt sig ifølge tyske medier med AfD’s kongemageri.

Det kun syv år gamle parti, som i dag sidder i samtlige 16 delstatsparlamenter, er i efterretningstjenestens søgelys for mistanke om ekstremisme, dets leder i Thüringen, Björn Höcke, betegnes af avisen Süddeutsche Zeitung som ”nazist”, og ingen af de øvrige tyske partier vil samarbejde med partiet.

Tyske medier taler derfor om et ”tabubrud” efter onsdagens valg i Thüringen, og flere sammenligner direkte begivenheden med Hitlers magtovertagelse i 1933.

Også den kristeligt demokratiske forbundskansler Angela Merkel, som ellers ikke er kendt for kontant sprogbrug, taler om en ”utilgivelig” proces og har krævet processen omgjort.

Thomas Kemmerich havde efter onsdagens valg bedyret, at ”jeg er anti-AfD, jeg er anti-Höcke”, men at han ville blive på posten. Men efter protest-demonstrationer i Thüringen og andre byer samt samtaler med FDP-formand Christian Lindner, valgte han i går at trække sig ”for at fjerne stigmaet fra AfD-støtte fra ministerpræsident-embedet”, skriver partiet i en meddelelse.

Når hele Tyskland alligevel taler om de politiske begivenheder i den lille delstat, skyldes det ikke mindst, at begivenhederne i Thüringen i disse dage er skrækscenariet for, hvordan det kan gå ved det tyske forbundsdagsvalg senest til næste år.

For det grundlæggende problem i Thüringen såvel som i resten af Tyskland er, at AfD’s fremkomst og succes har gjort det stadig mere vanskeligt at samle en flertalsregering uden om partiet. Det er problemets kerne i Thüringen. Og det vil blive et problem i alle tyske delstater.

Lige siden nazi-regimets sammenbrud har tysk politik haft tradition for stærke flertals-regeringer af hensyn til politisk stabilitet, og man vægrer sig stærkt ved at danne mindretalsregeringer.

En anden grund til, at blikket er rettet mod Thüringen, er, at begivenhederne i delstaten truer med at få den tyske forbundsregering til at bryde sammen. Regerings-koalitionen mellem de to traditionelle politiske modstandere, det socialdemokratiske SPD og Merkels kristeligt demokratiske CDU, har siden dannelsen i 2018 været plaget af interne stridigheder. Hidtil har man formået at holde sammen på koalitionen – dog uden det fornødne politiske overskud til at udstikke en klar retning for såvel Tyskland som for det kriseramte EU.

Men de politiske begivenheder i Thüringen kan være dråben, for den nu afgåede FDP-ministerpræsident blev ikke alene hjulpet til magten af stemmer fra højrenationalisterne, men også af stemmer fra Thüringens CDU-politikere. For det socialdemokratiske SPD er det utilstedeligt, at kristeligt demokratiske politikere gør fælles sag med AfD om at udpege en ministerpræsident, og flere ledende socialdemokrater har truet med at lade forbundsregeringen gå fløjten.

”Vi kan ikke regere sammen med et parti, som samarbejder med nazister,” sagde SPD’s gruppeformand i Slesvig-Holsten Ralf Stegner til Der Spiegel onsdag.

Ralf Stegner henviste til, at AfD’s leder i Thüringen, Björn Höcke, som har opnået kultstatus på partiets yderste højrefløj, er kendt for at bruge nazistiske kernebegreber som ”folkefordærver” og ”tusindårige fremtid”. Han har omtalt holocaust-mindesmærket i Berlin som et ”skændslens monument” og efterlyst en ”180 graders vending” i Tysklands ”latterlige” erindringspolitik.

Men tyske medier og politikere skal i deres iver efter at forsvare demokratiet passe på med ikke selv at sætte demokratiet over styr. Det mener den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung, som ikke forstår forargelsen over onsdagens valg af den nu afgåede FDP-politiker Thomas Kemmerich.

”Til alle dem, der nu er bekymrede for demokrati, vil man gerne sige: dette er demokrati! Det, der har fundet sted i landdagen i Erfurt, er et frit valg, og derigennem har en liberal og borgerlig kandidat vundet dette valg. Der findes ingen plausibel grund til at fordømme resultatet moralsk,” skriver NNZ’s journalist Benedict Neff i en kommentar.

Thüringen står nu muligvis over for nyvalg, men resultatet kan langt hen ad vejen blive det samme. Den politiske krise er ikke løst.