Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Terrorekspert: At kappe hovedet af terrororganisationer kan føre til mere vold

Rikard Jalkebro. – Foto: Privat

Rikard Jalkebro, terrorekspert ved St Andrews Universitet i Skotland, vurderer, hvilke konsekvenser IS-lederen Baghdadis død kan få

Er terrortruslen blevet mindre, efter at Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, er blevet dræbt?

Det kan man ikke sige. Efter det militære nederlag og tabet af territorium har Islamisk Stat opgivet sin centraliserede kommandostruktur til fordel for en mere løs, diffus model. Al-Baghdadi opfordrede til, at enkeltpersoner eller helt små grupper planlagde og udførte angreb med den hensigt, at effekten af disse mindre angreb forstørres af organisationens medienetværk. Derfor er der nu en risiko for gengældelsesangreb. Det er ikke mindst tilfældet efter præsident Donald Trumps udtalelser om, at Baghdadi døde ”som en hund”, ”som en kujon” og ”han døde efter at være løbet klynkende og grædende ind i en blind tunnel”. Den slags udtryk vil naturligvis vække vrede blandt hans tilhængere, hvilket kan være en trussel. Al-Baghdadis død kan også inspirere sovende celler og enkeltpersoner til at fremskynde planlagte aktioner. Derfor er det meget klogt – som for eksempel Frankrig har gjort – at hæve sikkerhedsberedskabet og vagtsomheden.

Vil Baghdadis død destabilisere organisationen?

Det vil det naturligvis til at begynde med, men det vil næppe have varig effekt. Vi så dette med Osama bin Ladens død og andre ledere af Islamisk Stat. Organisationen er nu en ideologi og et brand, ligesom al-Qaeda blev det. Derfor vil organisationen fortsat overleve, også selvom ideologien er mindre klar, indtil en ny leder overtager føringen.

Hvem er kandidat til at efterfølge Baghdadi, og kan der blive tale om en magtkamp?

Det er det store spørgsmål. Der er ikke en naturlig efterfølger. Hvis de udnævner en ny kalif, skal vedkommende leve op til visse kriterier. Det vil sige besidde et kendskab til islamisk ret og komme fra den rigtige gren af profeten Muhammeds stamtræ. Rivalisering kan føre til en splittelse af Islamisk Stat med mindre udbrydergrupper, ligesom Islamisk Stat selv begyndte som en udbrydergruppe fra al-Qaeda. Det kan i givet fald også betyde, at den slags udbrydergrupper slutter sig til al-Qaeda igen.

At myrde internationale terrorledere har været en strategi siden Osama bin Ladens død. Hvor effektiv er denne strategi i krigen mod terror?

Den slags forsøg på at kappe hovedet af terrororganisationerne er sjældent så effektiv, som man kunne ønske sig. I mange tilfælde har det ofte den modsatte effekt og fører til mere vold i en potentiel magtkamp, hvor rivalerne forsøger at overgå hinanden i vold. Vi ser det samme i organiseret kriminalitet som for eksempel narkokarteller. Det er svært at hævde, at Bagh-dadi var moderat, men vi kan ikke vide, om en efterfølger vil være værre. Baghdadi rykkede selv om i hierarkiet, efter at Abu Musab al-Zarqawi blev dræbt i 2006. Det var under hans lederskab, at Islamisk Stat blev til det, den er i dag. Derfor er det ikke altid en effektiv strategi i sig selv. Der skal i hvert fald være andre sideløbende tiltag, der kan bekæmpe radikalisering.