Katolsk hidsigprop skal redde tyske socialdemokrater

Andrea Nahles har et temperament, som ikke altid vækker bifald blandt tyskerne. Men hun er anerkendt for at være dygtig og ventes søndag valgt som SPD’s første kvindelige formand

”Folkens!,” råbte Andreas Nahles under sin tale, mens hun bankede sit manuskript mod talerstolen i vrede: ”Vi kommer ikke til at opgive SPD, blot fordi vi regerer sammen med andre! Vi kommer til at forhandle, indtil modparten skriger!”
”Folkens!,” råbte Andreas Nahles under sin tale, mens hun bankede sit manuskript mod talerstolen i vrede: ”Vi kommer ikke til at opgive SPD, blot fordi vi regerer sammen med andre! Vi kommer til at forhandle, indtil modparten skriger!”. Foto: Martin Meissner/Ritzau Scanpix/AP.

Når de tyske socialdemokrater på en ekstraordinær partikongres i Wiesbaden søndag efter al sandsynlighed vælger den tidligere beskæftigelsesminister Andrea Nahles til formand, vil et af verdens ældste politiske partier ikke blot få sin allerførste kvindelige leder. Det 155-årige parti vil også få en formand, som de senere år har vist sig at kunne gennemtrumfe upopulære beslutninger og politiske mærkesager som de færreste.

Som beskæftigelsesminister i den kristeligt demokratiske forbundskansler Angela Merkels tredje regering lykkedes det i 2014 Andrea Nahles at gennemtrumfe en tysk minimumsløn – trods kanslerens modvilje. Og på en partikongres i januar leverede hun en flammende tale, som blev afgørende for, at det splittede SPD gik til forhandlingsbordet om en ny regeringskoalition med Merkels CDU. Partiets daværende formand, Martin Schulz, havde ellers svoret, at SPD ville gå i opposition efter et historisk dårligt valgresultat i september sidste år.

”Folkens!,” råbte Nahles under sin tale, mens hun bankede sit manuskript mod talerstolen i vrede:

”Vi kommer ikke til at opgive SPD, blot fordi vi regerer sammen med andre! Vi kommer til at forhandle, indtil modparten skriger!”

Hendes temperament og ligefremme stil har dog ikke kun ført til politiske sejre. Efter SPD’s valgnederlag i september ryddede hun forsiden på Tysklands største avis Bild og blev mødt med harme, da hun på et kabinetsmøde i den afgående regering lovede de kristelige demokrater, at de fremover ville få ”én på kæften”. I 2013, da SPD stadig var i opposition, mobbede hun ligeledes Merkel i parlamentet ved at synge sangen fra ”Pippi Langstrømpe” med en anden tekst henvendt til kansleren: ”Jeg indretter verden, li-li-li-ligesom det passer mig.”

Hendes energi og handlekraft har dog fået Die Zeit til at sammenligne hende med den amerikanske tv-stjerne Oprah Winfrey.

”Hvis Emmanuel Macron (Frankrigs præsident, red.) havde en gnist af forstand, ville han få Andrea Nahles telefonnummer og ringe til hende tre gange om dagen,” skrev ugeavisen tidligere på året.

Samtidig er en af Nahles store styrker, at hun oprindeligt har hjemme i den traditionelle venstrefløj i SPD, som kritikere mener, at partiet har svigtet. Hun har kritiseret den tidligere partileder Gerhard Schröders arbejdsmarkedsreform Agenda 2010, som skabte en stor sektor af lavtlønnede, og som fortsat martrer partiet, da mange kernevælgere er smuttet. Hun har ry for at styrke arbejderklassens vilkår – hendes far var murer og måtte stoppe som 61-årig efter at have ødelagt ryggen – uden at skubbe virksomhedsledere fra sig.

”Hun har et ekstremt godt netværk i partiet og nyder stor anseelse i det politiske Berlin,” siger Thorsten Faas, professor i politisk sociologi ved Det Frie Universitet i Berlin.

”Men hendes offentlige image er ikke entydigt positivt. Det skal hun arbejde på.”

Opvæksten i et katolsk hjem i den vesttyske delstat Rheinland-Pfalz har præget hende dybt, og hun har i et interview med Frankfurter Allgemeine Zeitung sagt, at hun ”er i SPD på grund af Jesus Kristus”.

Baglandet i SPD håber nu på, at hun har den selvsikkerhed, der skal til for at forny partiet og få det trukket ud af godt et årtis vælgerkrise. Den store hurdle for hende bliver at udfylde rollen som en stærk fornyer, der kan puste indhold og retning i det gamle centrum-venstre-parti, samtidig med at hun formår at indgå kompromiser med den konservative regeringspartner, som har været ved magten i godt 12 år.

”For mange socialdemokrater er denne koalition i sig selv en fejl, så hun står virkelig med en Herkules-opgave,” siger professor Thorsten Faas.

Han peger dog samtidig på, at Andrea Nahles står stærkere som partileder end hendes to forgængere Martin Schulz og Sigmar Gabriel:

”Hun samler bestemt mere magt omkring sig, end tilfældet var med de to andre. Det har været et stort problem for SPD de senere år, at magten var spredt.”

Tiden vil så vise, hvor langt magten rækker for Andrea Nahles. I sin blå bog fra gymnasiet sagde hun, at hun enten ville være hjemmegående husmor eller kansler. Kun én af de to er foreløbig udelukket.