Kenya får som det andet afrikanske land et tredje køn

Indtil nu har der officielt kun eksisteret henholdsvis mænd og kvinder i Kenya. Men efter en nylig folketælling er et lovforslag om tre kønskategorier på landets id-kort nu på vej

I Kenya kan man nu vælge mellem tre køns-kategorier, når man skal oplyse sit køn i forbindelse med folketællinger i landet: Kvinde, mand eller interkøn.
I Kenya kan man nu vælge mellem tre køns-kategorier, når man skal oplyse sit køn i forbindelse med folketællinger i landet: Kvinde, mand eller interkøn. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix.

Fremover kan en kenyaner ikke kun vælge mellem køns-kategorierne ”mand” eller ”kvinde”, når han eller hun skal oplyse sit køn i forbindelse med folketællinger i landet. For personer, som rent anatomisk ikke passer ind i den gængse kønsinddeling, kan også vælge at krydse af i et nyt felt, der hedder ”interkøn”.

Og det gjorde 1524 kenyanere, da de for første gang fik muligheden, viser resultatet af en nyligt offentliggjort folketælling, foretaget af Kenyas nationale statistikmyndighed KNBS.

Det svarer til blot 0,003 procent af landets 48 millioner indbyggere og er et lavt tal, set i forhold til, at FN anslår, at mellem 0,05 og 1,7 procent af alle børn i verden bliver født med både mandlige og kvindelige kønskarakteristika såsom kønsorganer og kromosomer.

Kenya er det første afrikanske land, der tæller sine interkønnede indbyggere. Og i første omgang er antallet underordnet, understreger den kenyanske senator for personer med handicap, Isaac Mwaura.

”Det er ligegyldigt, om der er tale om ét interkønnet menneske eller om en million interkønnede. Jeg ser dette som en stor sejr, fordi det betyder, at interkønnede mennesker bliver anerkendt,” siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Formentlig afspejler det lave tal også, at der stadig er stor stigma forbundet med at være interkøn i Kenya, vurderer Isaac Mwaura, som nu har fremlagt et lovforslag i parlamentet om, at landets nationale id-kort også skal ændres, så de også kommer til at inkludere kategorien interkøn.

Kenya er det første land i Afrika, der har valgt at tælle dets interkønnede borgere og er et ud af blot to afrikanske lande, der officielt anerkender interkøn. Sydafrika er det andet.

Indtil nu har der hersket en udbredt opfattelse i Kenya af, at interkønnede børn var ”forkerte”, og forældrene har ofte hurtigt fået opereret barnet, mens det var ganske lille for at ”normalisere” det. Interkønnede børn er blevet udstødt af familien og mobbet i skolerne, og som voksne har de haft svært ved at finde et arbejde og er blevet udsat for fysiske overgreb.

Til trods for, at Sydafrika anerkendte interkøn helt tilbage i 2000, er det stadig ikke ufarligt at være interkønnet i landet.

Så sent som i 2018 berettede den sydafrikanske avis The Mail and Guardian, hvordan både jordemødre og traditionelle healere erkendte at have dræbt interkønnede børn lige efter fødslen. De tragiske drab hænger blandt andet sammen med en op-fattelse af, at de interkønnede børn er resultatet af sort magi og forbandelser.

Formentlig er der også lang vej igen i Kenya, før interkønnede bliver accepteret på lige fod med mænd og kvinder, lyder det fra leder af den kenyanske menneskerettighedsorganisation Intersex Persons Society of Kenya, James Karanja. Alligevel er James Karanja mere end tilfreds med, at interkøn nu er blevet inkluderet i folkeoptællingen.

”Vi må huske, at det er første gang i Kenya, at vi overhovedet taler om emner, der har med interkøn at gøre, så det kommer til at tage tid og en masse arbejde. Men nu er samtalen i det mindste i gang,” siger han til Reuters.

Blandt de lande, der har indført interkøn som et tredje køn i deres borgeres pas, er Tyskland, Australien, Bangladesh, Canada, Indien, Malta, Nepal, New Zealand, Pakistan og flere amerikanske delstater.