Kenya kvitter smøgerne

Verdens måske strengeste rygelov er trådt i kraft i Kenya. Den har skabt en ny pengemaskine for det korrupte kenyanske politi

Michael Kakungi er 33 år og har røget, siden han var 19 år. Han er overbevist om, at rygeloven ikke vil få folk til at stoppe, kun til at ændre rygevaner, og så vil loven have en positiv inflydelse på politibetjentes privat-økonomi. Skiltet med teksten ”smoking zone” ses i baggrunden,–
Michael Kakungi er 33 år og har røget, siden han var 19 år. Han er overbevist om, at rygeloven ikke vil få folk til at stoppe, kun til at ændre rygevaner, og så vil loven have en positiv inflydelse på politibetjentes privat-økonomi. Skiltet med teksten ”smoking zone” ses i baggrunden,– Foto: Jeppe Villadsen.

Det er ikke sådan, vi er vant til at tænke om Kenya: et land, der er forrest i feltet, når det gælder værdipolitik og nye sundhedspolitiske tiltag. En global frontløber.

Men når det gælder rygning, er det lige præcis, hvor Kenya har placeret sig. Landet har indført verdens måske strengeste rygelov.

Med forbud mod at ryge i folks private hjem, i biler og på gader og stræder sætter loven nye standarder for, hvor langt staten kan gå i at beskytte ikke kun rygernes omgivelser, men også rygerne selv.

Det er et stykke hypermoderne lovgivningsarbejde i et land, der på mange måder er det modsatte. Hvor homoseksualitet stadig er forbudt ved lov, hvor stamme- og slægtstilhørsforhold udgør samfundets rygrad, og hvor overtro og heksekunst fortsat spiller en betydelig rolle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tobaks Kontrol Loven, der trådte i kraft i sidste uge, er det tætteste, man kommer et totalforbud mod rygning.

Det er blevet ulovligt at ryge i barer, på restauranter, i offentlige bygninger, i tog, i parker og på gaden med undtagelse af nogle få afgrænsede rygezoner. Den lovlige rygning i Kenya er fremover henvist til særligt indrettede aflukker med passende ventilation.

Det er også blevet forbudt at ryge i private biler, selvom det stadig diskuteres, om forbuddet også skal gælde, hvis det kun er rygeren, som befinder sig i bilen. Og Nairobis Internationale lufthavn har annulleret sit eneste rygeområde, så lufthavnen nu er 100 procent røgfri. Selv i folks private hjem er rygning gjort ulovligt med mindre man hører til de få, der ejer eget hus, og der ikke er børn i hjemmet.

Straffen for at overtræde loven bliver til at mærke: bøder på mellem 3600 og 215.000 kroner og fængsel i op til tre år!

Kritikerne af rygerloven frygter, at den vil blive en ny pengemaskine for det i forvejen gennemkorrupte kenyanske politi. Og spørger man rygerne, der pulser bag indhegningen i en af Nairobis kun fem rygezoner, er det allerede sket.

Politiet er lykkelige for loven, de har fået en helt ny indtægtskilde, og med så store bøder kan de presse endnu større bestikkelser ud af folk, end de plejer, siger Michael Kakungi, der er en af små 100 rygere, som er samlet i rygezonen i hjørnet af Jevanjee-parken i det indre Nairobi.

Han arbejder nogle hundrede meter væk, men andre har måttet vandre flere kilometer for at nå frem til det lovlige rygeområde.

Flere peger på det ironiske i at forbyde offentlig rygning i en by, der hoster og stønner i osen fra en ældgammel bilpark. Men sjovt nok er det en tilsyneladende detalje i loven, som har mødt størst protest fra Kenyas otte millioner rygere. Cigaretter må ikke som hidtil sælges stykvis for fem shilling (40 øre), men skal handles i hele pakker, hvilket kan være en uoverstigelig økonomisk barriere for mange kenyanere.

Ved indgangen til Jevanjee-parkens rygerzone ser det dog ikke ud til at være en forhindring. En ferm sælger langer enkeltcigaretter ud i et hæsblæsende tempo. Han har købt sig arbejdsro fra de lokale betjente, forklarer nogle af rygerne.

udland@kristeligt-dagblad.dk