Kenyas valgsystem er blevet langt mere robust

Tirsdagens præsident- og parlamentsvalg var langt bedre organiseret end tidligere valg, men oppositionsleder Raila Odingas påstande om valgsvindel skaber frygt for nye uroligheder i Kenya

Tilhængere af oppositionskandidaten Raila Odinga har allerede protesteret i gaderne efter præsident-valget i Kenya. Indtil videre har landet dog undgået deciderede uroligheder som efter valget i 2007.
Tilhængere af oppositionskandidaten Raila Odinga har allerede protesteret i gaderne efter præsident-valget i Kenya. Indtil videre har landet dog undgået deciderede uroligheder som efter valget i 2007. . Foto: Bryan Jaybee/Anadolu Agency/ritzau.

Iagttagerne håber stadig, at Kenyas demokrati består prøven og undgår de blodige optøjer, som tidligere er fulgt i kølvandet på valg i det østafrikanske land. De internationale valgobservatører op-fordrer kandidaterne til at acceptere valgresultatet og afvente fintællingen af stemmerne, efter at oppositions-lederen Raila Odinga i går ved et pressemøde erklærede, at ”der har ikke været noget valg”.

Ifølge de resultater, som er offentliggjort af den nationale valgkommission, IEBC, på baggrund af 90 procent af stemmerne, har den siddende præsident Uhuru Kenyatta et forspring på 10 procent. Han tilskrives 54 procent af stemmerne mod 44 procent til oppositionslederen Raila Odinga, der hævder, at valgresultatet skyldes valgsvindel, og at det elektroniske valgsystem blev hacket.

Blandt observatørerne er der bred enighed om, at dette valg er forløbet langt mere velordnet end det valg, som i 2007 var på nippet til at kaste landet ud i borgerkrig.

”Man har taget ved lære af tidligere fejltagelser. Valgkommissionen var velforbedt, og valget var velorganiseret uden umiddelbare tegn på uregelmæssigheder. Der har heller ikke været tegn på, at det elektroniske stemmesystem er brudt sammen,” siger Abdullahi Abdille, der følger valget for den internationale organisation International Crisis Group.

”Overgangen fra afstemning til optælling er kritisk, men der eksisterer en proces for det. Vi skal være tålmodige,” sagde USA’s tidligere udenrigsminister John Kerry, der har været valgobservatør ved valget.

Også Marietje Schaake, chefobservatør for de europæiske valgobservatører, understreger, at ”alle anklager om uregelmæssigheder skal gå gennem retsvæsenet.”

Raila Odinga har blandt andet peget på, at nogle af valgresultaterne er blevet offentliggjort uden at være underskrevet af valgstedernes kontrollanter.

”Men det er ikke i sig selv et bevis for valgsvindel. Kun hvis resultaterne på disse erklæringer afviger fra de, der først blev offentliggjort, er der tegn på svindel,” siger Sirkku Hellsten, Kenya-specialist ved Nordisk Institut for Afrikastudier i Uppsala i Sverige, der selv har været valgobservatør i Kenya.

Efter valget i 2007, hvor Raila Odinga tabte præsidentvalget på grund af omfattende valgsvindel, blev omkring 1000 mennesker dræbt og 500.000 fordrevet under uroligheder i især Rift-dalen. Den daværende vice-premierminister Uhuru Kenyatta var blandt de fem personer, som blev sigtet, men aldrig dømt for overgrebene ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol.

Urolighederne blev standset med en fredsaftale, der gjorde Odinga til premierminister. Og i 2010 blev en forfatningsændring vedtaget ved folkeafstemning, der har indført øget decentralisering og flyttet en del af magten fra præsidentposten til lokale guvernører.

Håbet var, at denne decentralisering skulle mindske de etniske konfrontationer og sikre, at flere forskellige etniske grupper får del i magten via guvernørposterne.

”Men det komplicerede nye valgsystem, hvor vælgerne skulle udpege både præsident, parlamentarikere, senatorer og guvernører, har gjort afstemningen indviklet for mange vælgere og ført til, at en del stemmesedler er kendt ugyldige. Det er næppe nok til at ændre valgets udfald eller i sig selv tegn på svindel, men det kan øge mistroen og frustrationen blandt vælgerne,” siger Sirkku Hellsten.

Den nu 72-årige Raila Odinga udtalte inden valget, at han ikke kunne tabe dette præsidentvalg, det formentlig sidste han kan deltage i efter en række mislykkede forsøg. Og i går kom det til sammenstød mellem politiet og vrede tilhængere af Raila Odinga, og risikoen er, at stemningen piskes yderligere op, mens valgkommissionen er i gang med fintællingen.