Prøv avisen

Kibbutz lukker sit svømmebad for israelske arabere

Det er nu kun de få udvalgte, der må benytte swimmingpoolen i Kibbutz Kabri i det nordlige Israel. - Arkivfoto: Scanpix.

Kibbutz i det nordlige Israel anklages for racisme, fordi den forbyder områdets arabiske befolkning at benytte sin udendørs svimmingpool

Allan Sørensen

korrespondent i Mellemøsten

Der er for længst gået koks i de israelske kibbutzers oprindelige socialistiske ide om fælleseje og lighed. I løbet af de seneste år er størstedelen af kibbutzerne blevet privatiseret for at undgå konkurs, og i den forløbne uge har Kibbutz Kabri i det nordlige Israel drejet skruen endnu en omgang. Kibbutzens svømmebad er nemlig ikke kun blevet privatiseret, men også spærret af for hele områdets arabiske befolkning.

Selvom kibbutzens bestyrelse nægter at have indført en diskriminerende politik, mener områdets arabiske befolkning noget andet. De er vant til at nyde sommerens sol ved kibbutzens udendørs svømmebad. Men i år har kibbutzen offentliggjort en liste over særlige landsbyer, hvis befolkning er de eneste, der har adgang til badet. Til trods for et stort antal arabiske landsbyer i området er der ikke en eneste af disse på kibbutzens liste.

Lederen af det israelske arabiske Balad-parti, Azmi Bishara, har opfordret Israels statsadvokat til at tvinge kibbutzen til at ændre sin beslutning om at begrænse adgangen til svømmebadet.

– Det er en racistisk beslutning, siger Azmi Bishara.

Kibbutzens ledelse afviser på sin side, at der her er tale om en racistisk beslutning.

– Der er en række arabere og drusere, som arbejder her i kibbutzen, siger Ofir Kozlov, der er ansvarlig for kibbutzens forlystelser. Disse arabere og drusere er velkomne her på stedet, og de kan også benytte svømmebadet, hvis de vil, siger han.

Ofir Kozlov forklarer, at årsagen til, at svømmebadet nu kun holdes åbent for udvalgte, er, at en stor gæld har hobet sig op i løbet af de seneste år, og at kibbutzen nu satser på et mindre publikum og mere familiære rammer.

For at forsvare kibbutzens beslutning fortæller Ofir Kozlov, at man på det seneste også har afvist en række jødiske organisationer fra området. Men han kan stadig ikke svare klart på, hvorfor arabere, der bor tættere på kibbutzen end mange af de jødiske landsbyers befolkninger, stadig ikke får lov til at svømme i kibbutzen.

I løbet af denne uge har historien vakt debat i de israelske dagblade. Kort tid efter nyhedens offentliggørelse havde flere end 150 jødiske og arabiske israelere kommenteret sagen på et særligt internetforum. Langt størstedelen af disse kommentarer er negative over for kibbutzens beslutning og opfordrer kibbutzens ledelse til øjeblikkeligt at ændre sin politik over for den arabiske befolkning.

allan@kristeligt-dagblad.dk