Prøv avisen

Kina advarer imod Dalai Lama-besøg

Den kinesiske udenrigsminister, Yang Jiechi, advarer op til dagens følsomme 50-års jubilæum for den tibetanske eksilleder Dalai Lamas flugt fra Tibet omverdenen imod at modtage Dalai Lama på besøg. -

Dalai Lama skal besøge Danmark i maj, og statsministeren vil mødes med ham, "hvis det kan lade sig gøre"

Den kinesiske udenrigsminister, Yang Jiechi, advarer op til dagens følsomme 50-års jubilæum for den tibetanske eksilleder Dalai Lamas flugt fra Tibet omverdenen imod at modtage Dalai Lama på besøg.

De, der ønsker at bevare eller udvikle deres forhold til Kina, bør ikke tillade, at Dalai Lama besøger deres lande, sagde Yang Jiechi på et pressemøde i weekenden.

Advarslen kommer kun få måneder før, Dalai Lama efter planen skal besøge Danmark. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) modtog Dalai Lama på Marienborg i 2003, og det bliver muligvis gentaget til maj. Anders Fogh Rasmussen ville ikke i går kommentere sagen over for Kristeligt Dagblad, men hans ministerium har tidligere holdt døren åben for en ny officiel modtagelse af eksillederen.

Til Information sagde Statsministeriets presseafdeling således den 21. august 2008, at Fogh vil mødes med Dalai Lama igen, "hvis det kan lade sig gøre."

Det er langtfra første gang, den slags besøg skaber vanskeligheder for en danske statsminister. I 1996 fik statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) problemer med Folketinget, fordi han ikke havde "tid" til at mødes med Dalai Lama. Det gentog sig i 2000, hvor Nyrup dog fandt plads i sin kalender til et kort rendezvous i Københavns Lufthavn.

Op til årsdagen har Kina optrappet dæmoniseringen af den tibetanske eksilleder. På pressemødet beskyldte den kinesiske udenrigsminister Dalai Lama for at ville skabe et "Stor-Tibet" på en fjerdedel af Kinas territorium.

Samtidig har Kina forsøgt at true eller skræmme udenlandske ledere fra at møde Dalai Lama. Den tyske kansler, Angela Merkel, fik den kinesiske vrede at mærke, da hun i 2007 mødte ham i Berlin. Og helt galt gik det sidste år, da den franske præsident, Nicolas Sarkozy, mødte Dalai Lama i forbindelse med et besøg i Polen. Da Frankrig også på det tidspunkt havde EU-formandskabet, førte det til, at Kina i sidste øjeblik aflyste et længe planlagt topmøde mellem EU og Kina. Den kinesiske harme er blevet holdt i kog lige siden. Under en nylig rundrejse i Europa udelukkede den kinesiske regeringsleder, Wen Jiabao, bevidst Frankrig fra rejseplanen. Det skete med direkte henvisning til Sarkozys brøde.

bundgaard@kristeligt-dagblad.dk

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Den kinesiske udenrigsminister, Yang Jiechi, advarer op til dagens følsomme 50-års jubilæum for den tibetanske eksilleder Dalai Lamas flugt fra Tibet omverdenen imod at modtage Dalai Lama på besøg. - Foto: DAI KUROKAWA Denmark
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) (tv.) har tidligere udtalt, at han gerne vil gense Dalai Lama (th.), som han modtog på Marienborg i 2003, men nu advarer den kinesiske udenrigsminister mod, at statsledere tager imod tibetanernes åndelige leder. I dag er det 50 år siden, tibetanerne forsøgte at gøre oprør mod det kinesiske styre, og op til årsdagen har der været spændinger mellem tibetanere og det kinesiske styre. – Foto: .