Kina bandlyser K-pop-inspirerede feminine mænd: Vil fremhæve maskuline rollemodeller

Styret vil have kineserne til at gå ind i Tigerens år med et internet renset for usunde værdier. Censorer luger fra næste uge ud i feminine opslag

Det sydkoreanske band BTS er et af de meget populære K-pop-bands.
Det sydkoreanske band BTS er et af de meget populære K-pop-bands. Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix.

Når kinesere i næste uge fejrer nytår og går ind i Tigerens år, vil det ske efter en særdeles grunding rengøring af hjemmet. Alle dyner, puder og tæpper kommer ud på gårdspladsen eller altanen, så de kan blive luftet. Og så bliver der ellers fejet og skrubbet gulv, så alle de onde ånder kan komme ud af huset.

Denne glimrende nytårstradition vil Kinas præsident, Xi Jinping, nu have udvidet, så den i år også omfatter en grundig oprydning på internettet. Derfor har han sat landets digitale vagthund, Cyberspace Administration, til at gennemføre en kampagne, hvor man fjerner alle de elementer, der i kommunistpartiets øjne er samfundsskadelige, og som skaber dårlig moral blandt de unge. Det gælder alt lige fra spredning af falske nyheder, dekadent rigdom og feminine værdier hos unge mænd.

”Når regeringen vil tøjle denne kaotiske adfærd, handler det om en effektiv styring af nettet, som altid sigter mod at opfylde folkets behov og deres ønske om et godt og lykkeligt liv. I den senere tid er der sket visse fremskridt, men nye problemer dukker hele tiden op, og derfor bliver en ny kampagne nu sat i gang,” siger professor Shen Yi fra Fudan University til den statsstyrede, engelsksprogede avis Global Times.

Nogle af de såkaldte problemer, myndighederne åbenbart har svært ved at få has på, er, at de helt unge kinesere opfører sig anderledes, end tidligere generationer har gjort. De vil gå deres egen vej. Og her har sydkoreanske trends sat nogle tydelige spor med K-pop bands, hvor de unge fyre har farvet deres hår, bruger make-up og går med prangende smykker – ligesom piger.

Den trend har mange unge kinesere taget til sig, og den slags ”tøsede mænd” bryder kommunistpartiets top sig bestemt ikke om. Da Xi Jinping sidste år talte til en af partiets ungdomsafdelinger, advarede han direkte mod at blive sådan en slags ”kujoner uden rygrad”.

Allerede sidste år gav undervisningsministeriet skolerne besked på at ansætte flere mandlige lærere og få flere gymnastiktimer på skemaet – meget gerne fodbold – med det formål at gøre drengene mere maskuline. Desuden har landets tv-stationer fået besked på at holde igen med idoldyrkelse og ikke at vise ”tøsede mænd” på skærmen.

”Vi er nødt til at sikre et sundt miljø for vores unge og introducere dem for de rigtige værdier. I Vesten ser man det nok som overgreb på kulturel frihed. Men det er ikke anderledes, end når Facebook og Twitter lukker Donald Trumps konti, fordi hans citater leder folk i en forkert retning,” siger professor Shen Yi til partiavisen Global Times.

En af partiets toprådgivere, Si Zefu, påpeger i avisen South China Morning Post, at de tøsede unge mænd i det lange løb kan være samfundsskadelige:

”Kina er nødt til at kæmpe mod stigende feminisering af unge mænd, fordi de kan udgøre en trussel mod udviklingen og vores nations overlevelse.”

Og det er netop det, der er styrets store bekymring, vurderer direktøren for det danske kulturinstitut i Beijing, Eric Messerschmidt, der har boet og arbejdet over 20 år i Kina.

”Lederne i partiet er da givetvis betænkelige over en udvikling, hvor unge mænd går mere op i deres udseende end i den traditionelle manderolle som familiens økonomiske trækdyr. Desuden har der også været en bølge, hvor mange af dem meldte sig ud af samfundet,” forklarer Eric Messerschmidt:

”På den måde italesætter de unge jo også, at der kan være andre måder at leve tilværelsen på end den, der har været knæsat, siden den tidligere leder Deng Xiaoping dikterede, at velstand var noget, alle kunne få del i via hårdt arbejde,” siger han.