Prøv avisen
Udland

Kina til Storbritannien: Bland jer uden om Hongkong

Protesterne i Hongkong har snart varet i tre måneder. På billedet ses demonstrationen den 18. august, hvor mere end en million menneske trodsede den silende regn og deltog i en fredelig protest. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / Ritzau Scanpix

Den britiske udenrigsminister Dominic Raab minder om, at frihed var en del af pakken for Hongkong, da Kina i 1997 overtog den britiske kronkoloni

Demonstrationerne i Hongkong bunder i aftalen fra dengang, bystaten gik fra at være britisk koloni til en del af Kina. Men Kina er godt træt af udenlandsk og ikke mindst britisk indblanding. Det blev understreget i sidste uge, hvor den kinesiske ambassadør i London indkaldte til pressemøde. Her blev de diplomatiske fløjlshandsker smidt, og han gik i rette med de britiske politikere.

”Nogle af dem betragter stadig Hongkong som en del af det britiske imperium, og de behandler Hongkong, som var det en del af Storbritannien. Men de er nødt til at ændre deres tankegang og betragte Hongkong som en del af Kina og ikke en del af Storbritannien,” sagde ambassadør Liu Xiaoming ifølge den britiske nyhedsstation BBC.

Ambassadørens ordvalg var usædvanligt direkte. Men sådan har tonen også været fra briterne, som mener, at de har en naturlig og legitim interesse i Hongkong, som indtil 1997 var en britisk kronkoloni.

Uenigheden blev illustreret med al tydelighed, da den nye britiske udenrigsminister Dominic Raab mødte sin kinesiske kollega Wang Yi i Thailand tidligere i denne måned.

”I forhold til Hongkong understregede jeg, at Storbritannien og Kina har en fælles og juridisk forpligtigelse til at opretholde de frihedsrettigheder, som er nedfældet i den fælles erklæring om Hongkong. Selvom vi tager afstand fra enhver brug af vold, er fredelige protester en fundamental rettighed, som bør respekteres,” sagde Dominic Raab efter mødet ifølge avisen South China Morning Post, der hører hjemme i Hongkong.

Briternes følelse af forpligtelse over for den tidligere koloni blev i sidste uge understreget af formanden for parlamentets udenrigsudvalg, den konservative Tom Tugendhat. Han ønsker et mere formelt dobbeltstatsborgerskab, som skal sende et klart signal til indbyggerne i Hongkong om, at de har støtte fra Storbritannien.

I forbindelse med overdragelsen i 1997 fik indbyggerne i Hongkong et såkaldt over- søisk statsborgerskab, som gav dem retten til at rejse til Storbritannien i op til seks måneder, men uden at de blev britiske statsborgere.

”Det var på mange måder et andenrangsstatsborgerskab. Jeg mener, at det er på tide at rette den fejl. I en tid, hvor der helt tydeligt er stærke spændinger i Hongkong, kunne Storbritannien forsikre mange borgere i Hongkong om, at deres eksisterende rettigheder bliver anerkendt at Storbritannien, og at de er værdsatte,” siger Tom Tugendhat til den britiske avis The Guardian.

Han mener, at det vil sende et klart signal til Kina om, at borgerne i Hongkong nok er kinesiske statsborgere, men også at de bor i en særlig region med selvstyre.

Mange briter med rødder i Hongkong støtter protesterne.

”Storbritannien lovede at beskytte Hongkongs frihed,” står der på løbesedler delt ud under demonstrationer i London – et budskab, som også bliver delt på Facebook.

”Støt Hongkong. Lad verden vide, hvad der sker. Hvis du er britisk vælger, så skriv under på underskriftsindsamlingen,” skriver den klassiske musiker Humphrey Leung på Facebook.

Særligt de seneste ugers beretninger om, at Kina bringer militær tæt på grænsen til Hongkong, vækker bekymring i Storbritannien. Blandt andet hos Chris Patten, der var den sidste britiske guvernør i Hongkong.

”Et militært indgreb vil være en katastrofe for Kina og naturligvis for London. Men siden præsident Xi blev indsat, har vi set, at der er slået ned på enhver form for uenighed og systemkritik. Partiet har taget kontrollen med alt,” siger Chris Patten ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters med en henvisning til Xi Jinping, der blev udnævnt til kinesisk præsident af kommunistpartiet i 2013.

Men den slags bemærkninger er utidig indblanding, fastslog ambassadør Liu Xiaoming på sit pressemøde.

”Udenlandske magter må stoppe med at blande sig i Hongkongs indre affærer. Beviserne viser, at situationen i Hongkong ikke ville være forværret så meget, hvis det ikke havde været for indblanding og opfordring fra fremmede magter,” mener Kinas ambassadør.