Kina er ved at komme ud på den anden side af coronakrisen

Med kun få nye registrerede tilfælde af den dødelige virus er kineserne så småt ved at vågne op til en ny hverdag. Men faren for tilbageslag lurer hele tiden, så derfor er der stadig restriktioner i de fleste større byer

Nu da kineserne kun registrerer nye coronatilfælde, der er importeret udefra, tør folk i Beijing, som denne mor og hendes lille søn, atter at bevæge sig ud i hovedstadens parker. – Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Ritzau Scanpix.
Nu da kineserne kun registrerer nye coronatilfælde, der er importeret udefra, tør folk i Beijing, som denne mor og hendes lille søn, atter at bevæge sig ud i hovedstadens parker. – Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Ritzau Scanpix.

Fuld sol og 23 grader. Beijing-erne har udsigt til en ualmindelig dejlig weekend. Forårshumøret har da også for alvor indfundet sig, nu da den kinesiske hovedstads godt 20 millioner borgere ikke længere skal sidde indespærret i deres lejligheder dagen lang. De mest skrappe restriktioner er nemlig blevet lempet, efter at der ikke er registreret nye coronasmittede internt i Beijing de seneste to uger. Og derfor er der nu igen kommet liv i hovedstadens store parker, hvor især pensionister elsker at gå hen meget tidligt om morgenen. Her bliver der lavet alt fra rytmisk gymnastik til taichi, og der bliver såmænd også danset på livet løs.

”Mens epidemien stod på, kunne vi ikke komme her og danse. Men nu, da vi har solskin og forår, kommer vi ud igen for at få noget motion,” siger Wang Huxian til nyhedsbureauet AFP.

Meget karakteristisk har Kinas lovlydige borgere ikke sænket paraderne endnu – det har deres ledere nemlig udtrykkeligt gjort dem opmærksom på ikke at gøre for tidligt. Derfor danser damerne med masker på og med pæn afstand til hinanden. De særlige regler for begrænset adgang til boligkomplekser bliver også holdt i hævd de fleste steder.

Alligevel kan man godt mærke, at der er en mere afslappet stemning nu, fortæller den danske forretningsmand Peter Svalgaard Henriksen, der har boet i Beijing i over 10 år.

”Siden den 28. januar har vores boligområde Sun City været lukket for alle udefra kommende. Men inden for den sidste uges tid har vi fået lov til at have folk på besøg, bare gæsterne registrerer sig på en liste hos vagten. Og når jeg går en tur rundt i kvarteret, kan jeg se, at serviceforretninger som frisører og fodterapeuter så småt er begyndt at åbne igen. Det gælder også restauranter, mens de fleste fitnesscentre stadig holder lukket,” fortæller Peter S. Henriksen, der er direktør for IC Valves.

Og nok er hovedstaden ved at komme op i omdrejninger igen, men der er stadig mange arbejdere, der ikke har været i stand til at vende tilbage. Beijing og andre storbyer i Kina er nemlig meget strikse med, at arbejderne ude fra landets mange fattige provinser skal kunne fremvise en gyldig helbredsattest, inden de bliver lukket ind i byerne. Så en hel del af Beijings milliardbyggeprojekter mangler stadig folk og sandsynligvis også materialer.

”Nu har der jo ikke været produceret komponenter og byggematerialer i Kina i over to måneder, så medmindre entreprenørerne har haft store lagre liggende, så er det i hvert fald et problem. Og mange af fabrikkerne kører stadig med nedsat kapacitet. På vores fabrik har vi lige nu kun 36 ud af de 400, vi normalt beskæftiger. Så generelt tror jeg, at det vil tage mellem fire og otte uger at få det kinesiske produktionsapparatet fuldt op at køre igen,” lyder vurderingen fra Peter S. Henriksen.

Foreløbig kan kineserne glæde sig over, at de er godt på vej til at komme over på den anden side af coronakrisen. I hvert fald kunne Kinas Nationale Sundhedskommission i torsdags meddele, at der for første gang siden udbruddets start ikke var registreret nogen nye tilfælde af smittede borgere i epicentret Wuhan – og dermed ingen nye smittede i hele Kina. Og som direktør for Det Danske Kulturcenter i Beijing, Eric Messerschmidt, skriver i en situationsberetning, så var det en særlig dag, da 42.600 læger og sygeplejersker fra alle Kinas provinser forleden kunne forlade Hubei-provinsen efter syv ugers hårdt arbejde:

”De fik ikke bare lov at rejse ud. De blev klappet ud og fejret som helte efter alle kunstens regler. De 42.600 personer har sammen med det lokale sundhedspersonale taget sig af Hubei-provinsens 67.800 sygdomsramte, hvor 56.927 i skrivende stund er raskmeldte og 3122 er gået bort. Det siger noget om coronavirussens omfang, og hvad det kræver at få bugt med bæstet.”