Kina har fået en ny og konservativ ledelse

Generationsskifte i Kina hæver gennemsnitsalderen i den øverste ledelse og giver mere magt til konservative kræfter i kommunistpartiet. Glem alt om politiske reformer

Medlemmer af politbureauets stående komité har nu en gennemsnitsalder på 63,4 år mod det tidligere politbureaus gennemsnitsalder på 62,1 år. –
Medlemmer af politbureauets stående komité har nu en gennemsnitsalder på 63,4 år mod det tidligere politbureaus gennemsnitsalder på 62,1 år. –. Foto: Mark RalstonAFP.

Spændingen blev forsøgt holdt til det sidste, da Kinas nye ledelse i går blev præsenteret for en utålmodig og lettere vrissen verdenspresse. Med en times forsinkelse trådte syv mænd, alle klædt i sorte jakkesæt, ind på scenen i Folkets Store Hal i Beijing.

Som ventet førte den 59-årige Xi Jinping an som nykåret partichef, skarpt forfulgt af den 57-årige økonom og jurist Li Keqiang. Sidstnævnte står til at blive ny regeringsleder oven i købet den bedst uddannede af slagsen i folkerepublik-kens historie.

Men så var det også slut med det bebudede generationsskifte i kinesisk politik. For nu fulgte en flok ældre og mere garvede herrer: Zhang Dejian, 66 år, partileder fra Chongqing og uddannet økonom i Nordkorea. Yu Zheng-sheng, 67 år, Shanghais partichef. Liu Yunshan, 65 år, partiets progandachef. Wang Qishan, 64 år, økonom. Og Zhang Gaoli, 66 år, partileder fra Tianjin.

Med dén sammensætning er gennemsnitsalderen i politibureauets stående komité, der er Kinas øverste ledelse, nu hævet fra 62,1 år til 63,4 år. Og selvom ledelsen er skåret ned fra ni til syv medlemmer for at gøre den mere beslutningsdygtig, er det de konservative kræfter, der har fået overtaget. Dommen faldt da også prompte:

Vi kommer ikke til at se nogen form for politiske reformer, siger David Shambaugh, der er Kina-forsker på George Washington University, til nyhedsbureauet Reuters.

LÆS OGSÅ: Kina forebygger demokratisk smitte udefra

For mange mennesker i systemet ser det som en glidebane, der vil føre til deres egen udslettelse.

Ifølge Shambaugh og andre iagttagere har kommunistpartiet lært lektien af Sovjetunionen og det arabiske forår og konkluderet, at reformvejen er farlig. Partiet satser på det sikre, men det lover ikke godt for fleksible løsninger på de religiøse og etniske spændinger, der er blevet understreget med hele 10 tibetanske selvafbrændinger i løbet af den seneste uge.

I stedet fremhævede Xi Jinping de mange fremskridt, som partiet har stået i spidsen for. Han understregede dog også, at det ikke er tiden til at hvile på laurbærrene:

Vort parti står over for alvorlige udfordringer, og internt i partiet er der også mange presserende problemer, som nødvendigvis skal løses. Især korruption, adskillelsen fra folket, og alt for mange formaliteter og bureaukrati, som nogle af partiets kadrer er årsag til.

Korruptionen har i årevis plaget partiet, og det bliver nu Wang Qishans opgave at gøre et nyt forsøg på at bekæmpe den. Wang, der er en respekteret økonom med baggrund i den statslige banksektor, har tidligere mødt den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Men om hans internationale erfaring også rækker til at løse den store opgave, ja, det er et åbent spørgsmål.

LÆS OGSÅ: Kina har brug for politiske reformer

Det samme kan man sige om begrundelsen for at forfremme propagandachef Liu Yunshan, der i de seneste år har censureret kinesiske medier og internettet med hård hånd.

Alt håb er ude, udbrød journalist og forfatter Dai Qing forfærdet, da South China Morning Post bragte nyheden.

Midt i skuffelsen hæfter flere sig ved, at størsteparten af den ny ledelse allerede om fem år vil blive tvunget til at træde tilbage på grund af deres alder. Kun Xi Jinping og Li Keqiang kan fortsætte i 10 år. Derfor ventes den næste generation af yngre politikere at indtage pladserne i 2017, så de bliver kørt i stilling til at overtage magten i 2022.

Den form for glidende overgang sikrer stabilitet fremfor fornyelse, og det er hele formålet. Med udnævnelsen af Xi Jinping er det faktisk kun anden gang siden 1949, at en magtoverdragelse er foregået nogenlunde fredeligt i partiets tumultariske historie. I modsætning til sin forgænger valgte Hu Jintao at træde tilbage fra alle sine poster, så Xi allerede nu får magten over militæret også.

Til gengæld kom der heller ikke denne gang nogen kvinder med i topledelsen, en tradition der er blevet opretholdt i 63 år.