Kina har kickstartet coronavaccinationer. Men virker de?

I en række kinesiske byer udbydes allerede nu coronavacciner. Og interessen er stor, selvom ikke alle kliniske tests er gennemført endnu

Selvom Kina er begyndt at vaccinere indbyggerne mod covid-19, skal vi ikke regne med, at den kinesiske vaccine fra firmaet Sinovac kommer til Danmark, oplyser Lægemiddelstyrelsen. – Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix.
Selvom Kina er begyndt at vaccinere indbyggerne mod covid-19, skal vi ikke regne med, at den kinesiske vaccine fra firmaet Sinovac kommer til Danmark, oplyser Lægemiddelstyrelsen. – Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix.

200 yuan – eller knap 200 kroner – det er prisen for et skud coronavaccine. I hvert fald hos Sinovac, der er et af de medicinalfirmaer, som de kinesiske sundhedsmyndigheder har givet en særtilladelse til at anvende den eftertragtede vaccine mod covid-19.

Og det sker, selvom vaccinens sikkerhed og effekt endnu ikke er testet i det omfang, de normale procedurer foreskriver.

”Jeg vil nok selv vente, indtil vaccinen er blevet testet i et langt større omfang, men ellers nægter jeg at tro på, at den kinesiske regering gør noget hasarderet i denne situation. Dertil er der alt for meget på spil,” siger Mathias Severin Boyer, der er formand for det danske handelskammer i Kina samt Danske Banks repræsentant i Kina.

”En af mine kinesiske venner har ladet sig vaccinere, og da jeg spurgte ham, om han ikke var bange for eventuelle bivirkninger ved en vaccine, der ikke er blevet testet til bunds, var svaret, at han var helt tryg ved vaccinen, fordi det jo var en kinesisk statsvaccine,” uddyber han.

Ligesom en række andre medicinalvirksomheder rundt omkring i verden gik flere kinesiske firmaer i juni og juli i gang med at teste coronavaccinen i den såkaldte fase 3, hvor en større gruppe patienter indgår.

I de første to faser er der tale om test på et ret begrænset antal mennesker for at få erfaringer i forhold til immunrespons, sikkerhed og den rette dosering.

Og for to uger siden kunne det kinesiske ministerium for videnskab og teknologi berette om gode erfaringer med fase 3, eftersom der blandt de 60.000 personer, Sinovac havde testet vaccinen på, ikke var nogen, der var blevet syge af den.

”I de tidlige stadier af vores kliniske test i Kina kunne vi se nogle milde reaktioner, blandt andet smerte og hævelse omkring injektionsstedet og forbigående feber. Nu, da vores testprogram er gået ind i tredje fase, har vi kun registreret milde bivirkninger og ingen seriøse reaktioner på vaccinationen,” oplyste ministeriets talsmand Tian Baoguo på en pressekonference, der blev transmitteret af CGTN, den statslige kinesiske TV-station.

Og det er altså på den baggrund, at sundhedsmyndighederne nu har givet grønt lys til at rulle vaccinationsprogrammet bredere ud.

Foreløbigt er den østlige Zhejiang-provins udpeget til at være det område, hvor firmaet Sinovac kan tilbyde vaccinen til særligt udsatte grupper eller til folk, der er villige til at betale for den. Forleden kunne den britiske tv-kanal BBC vise billeder fra byen Yiwu, hvor folk stod i en lang kø uden for et hospital for at blive vaccineret.

Men som flere eksperter samtidig påpeger, er det ikke uden risiko at rulle et relativt stort vaccinationsprogram ud, så længe vaccinen ikke er testet i tilstrækkeligt omfang. Og Lægemiddelstyrelsen, som er den instans, der giver grønt lys for Danmarks indkøb af vacciner, forholder sig da også skeptisk til den måde, Kina har udrullet vaccinen på indtil videre. Det fremgår af et skriftligt svar fra enhedschef hos styrelsen Nikolai Brun.

”Lægemiddelstyrelsen er bekendt med, at lande uden for EU arbejder på en anden måde end Danmark og EU, når det gælder godkendelse af vacciner mod covid-19. Vi konstaterer, at det ikke er uden risici at tage vacciner i brug, for hvilke der ikke foreligger veldokumenterede fase 3-data og efterfølgende er blevet godkendt af ansvarlige lægemiddelmyndigheder. I Danmark vil en vaccine, der ikke lever op til disse krav, ikke blive godkendt.”

På den baggrund er der ikke meget, der tyder på, at den kinesiske vaccine finder vej til Danmark lige foreløbig – eller for den sags skyld til andre vestlige lande. Kina, hvor den potentielt dødelige coronavirus blev opdaget i Wuhan i slutningen af 2019, har lagt sig i selen for at være med helt fremme, når det gælder udvikling af den nye vaccine, men i øjeblikket må kineserne se sig overhalet af det amerikanske medicinalselskab Pfizer, der sammen med tyske Biontech har lagt sig i spidsen i vaccinekapløbet. Duoen regner med snarest at ansøge de amerikanske myndigheder om en hastegodkendelse, og får de den, vil de være klar til at lancere vaccinen inden årets udgang, forlyder det.

I mellemtiden fortsætter Kina ufortrødent med at udrulle sit vaccinationsprogram.

”Sinovac skal stadig gennemføre en hel række tests for at få deres vacciner endeligt godkendt. Men ellers har den kinesiske regering først og fremmest fokus på at opbygge kapacitet. Og derfor er Sinovac sammen med to andre firmaer blevet pålagt at være klar til hver især at kunne producere 300 millioner doser vaccine på årsbasis,” siger Handelskammerets Mathias Severin Boyer.