Kina sørger for troen under OL

Det officelt ateistiske Kina står ikke tilbage for tidligere OL-arrangører. Der skal være tilbud nok at tage af for religiøse deltagere og tilskuere

- Antallet af religiøse tilbud vil ikke være lavere end ved tidligere lege, sagde Kinas øverste embedsmand for religiøse anliggender, Ye Xiaowen. -
- Antallet af religiøse tilbud vil ikke være lavere end ved tidligere lege, sagde Kinas øverste embedsmand for religiøse anliggender, Ye Xiaowen. - .

Publikum og deltagere skal ikke kunne mærke, at de er kommet til det kommunistiske og officielt ateistiske Kina, når de til sommer rejser til verdens folkerigeste land for at være med til de 29. Olympiske Lege. I hvert fald ikke, hvis de skal have opfydt eventuelle religiøse behov. Det skriver Reuters i dag.

- Jeg kan love her og nu, at antallet af religiøse tilbud ikke vil være lavere end ved tidligere lege, sagde Kinas øverste embedsmand for religiøse anliggender, Ye Xiaowen, ved det kommunistiske partis 17. kongres.

Antallet af kinesere, der betegner sig som religiøse, er steget over de senere år, erkendte Ye. I stedet for som tidligere at nedgøre religion som enten overtroisk eller samfundsnedbrydende virksomhed opfordrer kommunistpartiet nu religiøse samfund til at tage aktiv del i "at fremme økonomisk og social udvikling", som Ye formulerede det.

Kritikere mener, at det officielle Kina med sådanne udtalelser forsøger at pudse glorien, inden OL-følget og verdenspressen indtager Beijing i august 2008. Den internationale organisation, China Aid, der formidler viden om forfølgelse i Kina, rapporterede tidligere på måneden om, at myndighederne i Beijing havde iværksat en stramning for religiøse foretagender. I udtalelsen fra mynidghederne hed det, at udlejere skulle afvise lejemål til "illegale religiøse aktiviteter" - hvilket i mange tilfælde betyder huskirker.

På kongressen udtalte Ye sig blandt andet også om spørgsmål vedrørende Kinas forhold til Vatikanstaten, der på det seneste været anstrengt i forbindelse med valget af ærkebiskoppen i Beijing.

Kinas katolikker tæller 10 millioner, men langt hovedparten er medlemmer af en undergrundskirke, der anerkender paven som sit overhoved i modsætning til den officielle katolske kirke i Kina, der respekterer paven som religiøst forbillede, men afviser reel pavelig kontrol.