Prøv avisen

Kina smider muslimer i lejre

27. april demonstrerede etniske muslimske uighurere i Bruxelles for at få EU til at gøre noget ved de kinesiske "genopdragelselslejre", hvor op mod en million muslimer er tilfangetaget. I lejrene bliver de blandt andet tvunget til at afstå fra deres religion. Foto: Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix

Op mod en million muslimer sidder i kinesiske genopdragelseslejre, hvor de skal afstå fra islam og lære at elske landet og dets kommunistiske styre.

Time efter time og dag efter dag blev Omir Bekali og andre fanger i en slags genopdragelseslejre i den vestlige del af Kina tvunget til at afstå fra deres islamiske tro, kritisere dem selv og deres elskede og takke det regerende kommunistiske parti.

Da 42-årige Bekali, der er kasakhisk muslim, afviste at følge ordrerne, blev han tvunget til at stå ved en væg i fem timer. Ugen efter blev han sendt i isolation uden mad i 24 timer.

Efter 20 dage i den heftigt bevogtede lejr havde han lyst til at begå selvmord.

- Det psykologiske pres er enormt, når du skal kritisere dig selv og forråde din egen tankegang og etniske gruppe, siger Bekali, der bryder sammen i tårer, da han beskriver lejren.

- Jeg tænker stadig på det hver nat. Jeg kan ikke sove. Tankerne er hos mig hele tiden.

Siden sidste forår har kinesiske myndigheder i den meget muslimske region Xinjiang pågrebet op mod en million kinesiske muslimer - endda også udenlandske statsborgere - og indsat dem i lejre.

En amerikansk Kina-kommission kaldte sidste måned tilfangetagelserne for "den største massefængsling af en minoritet i verden i dag".

Kinesiske embedsmænd undgår at tale om lejrene, men nogle er citeret for at sige, at det er nødvendigt med ideologiske forandringer for at bekæmpe separatisme og islamisk ekstremisme.

Det muslimske uighur-mindretal har de seneste år dræbt hundreder i Kina. Xinjiang-regionen bliver derfor med sine 12 millioner muslimske indbyggere anset som en trussel mod freden i landet.

Professor på Loyola Universitet i New Orleans Rian Thum mener, at lejrene minder om nogle af de værste overskridelser af menneskerettigheder i historien.

- Det vil skabe langvarige traumer, som mange personer aldrig vil komme af med, siger Thum.

Omir Bekali er kasakhisk statsborger og har boet i Kasakhstan siden 2006, men han blev født i Kina af kasakhiske uighurske forældre.

23. marts 2017 kørte han fra Kasakhstan til Kina for at besøge sin forældre.

Dagen efter sin ankomst blev han anholdt af kinesisk politi uden at vide hvorfor.

I fængslet blev han afhørt med torturmetoder om sit arbejde med at tildele kinesere visum til Kasakhstan, fortæller han. Myndighederne mente, det var for at hjælpe kinesiske muslimer med at flygte ud af landet.

Da Bekali fik sine løsladelsespapirer fire måneder efter, var hans mareridt dog endnu ikke overstået. Han blev kørt direkte til en lejr, hvor flere end 1000 indsatte blev politisk indoktrineret.

Om morgenen skulle de synge nationalsangen og hejse det kinesiske flag. I store klasseværelser skulle de lære nationalistiske sange og studere kinesisk sprog og historie, og før hvert et måltid skulle de højlydt takke partiet, landet og præsidenten.

Ifølge Bekali var det værste ved indoktrineringen den tvungne gentagelse og selvkritik. Opholdet var så slemt, at han hellere ville dø eller sendes tilbage til fængslet.

24. november blev han uden varsel løsladt, men siden da er både hans mor og søster blevet taget af politiet.

Det kinesiske udenrigsministerium siger, at de ikke kender til lejrene.

/ritzau/AP