Kina vender sine hjemløse ryggen: Vi bliver jaget ud af byen

De kinesiske myndigheder vender ryggen til landets hjemløse under pandemien. Men gadens folk har stadig behov for hjælp, og derfor har borgere i millionbyen Guangzhou nu taget sagen i egen hånd

Kinas hjemløse lider under coronakrisen, men frivillige forsøger at hjælpe, hvor det er muligt. Her ses hjemløse, der har søgt ly på en togstation i storbyen Zhengzhou.
Kinas hjemløse lider under coronakrisen, men frivillige forsøger at hjælpe, hvor det er muligt. Her ses hjemløse, der har søgt ly på en togstation i storbyen Zhengzhou. Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det er tidlig morgen i den sydkinesiske storby Guangzhou. Mænd i jakkesæt og kvinder i korte nederdele og højhælede sko haster afsted.

De er på vej til arbejde på byens kontorer og lægger knap nok mærke til de to mænd, der ligger og sover på hver sin bænk under et par store træer. De to hører til de millioner af hjemløse i Kina, som har fået det betydeligt sværere under corona-pandemien. Og om lidt vil de to hjemløse ganske sikkert være væk, for de ved godt, at hvis de ikke selv fortrækker, så skal politiet nok sørge for det.

”Det er jo ikke kriminelt at være hjemløs, men på en måde er det en falliterklæring for samfundet, at nogle borgere er nødt til at sove på gaden, og derfor jager politiet dem som regel væk. De fleste har ikke noget at leve af og har svært ved at skaffe mad, så derfor er jeg gået med i en gruppe, der hedder Homeless Love (Hjemløs kærlighed), hvor vi deler mad ud til de hjemløse tre gange om ugen,” fortæller den 25-årige Jinny, som ikke ønsker sit efternavn i avisen, og fortsætter:

”Eftersom politiet er på nakken af dem, er vi nødt til at dele maden ud enten meget tidligt om morgenen – altså mellem fem og syv, inden myndighedspersonerne kommer på gaden. Ellers skal det være sent om aftenen, hvor de hjemløse plejer at søge hen mod de steder, hvor de håber på at kunne rulle deres tæpper ud. På den måde forsøger vi at gøre en indsats og hjælpe de stakkels mennesker til en bare lidt mere tålelig tilværelse.”

Regeringen svigter

Homeless Love blev stiftet af en filippinsk kvinde i 2017 og har i dag omkring 500 medlemmer. Tirsdag og lørdag er de ude på gader og stræder med morgenmad til de hjemløse, mens de torsdag kommer ud til dem med aftensmad efter klokken 22. Inden da skal madvarerne pakkes, der skal skaffes køretøjer og så skal der også være hænder nok til at klare distributionen. Et ret tidskrævende frivilligt arbejde, når man også har et job at passe ved siden af, forklarer Shalini, der i dag er en af hovedkræfterne i hjælpegruppen, og som ligeledes kun ønsker at optræde med fornavn.

”Jeg er typisk på morgenholdet tirsdag, hvor mange af de yngre ikke er helt friske til at melde sig. Min mand og jeg er begge lærere, og vi står op klokken 4 og tager så med vores faste chauffør hen til leverandøren af morgenmad, som typisk består af boller og risvælling. Vi kører derefter en ret fast rute og kan på de par timer, inden vi møder på skolen, nå at dele mad ud til henved 350 personer. Det er selvfølgelig et lidt ubekvemt tidspunkt at stå op på, men det er det hele værd, når man ser, hvor glade de hjemløse bliver for at blive vækket og få ’morgenmad på sengen’,” fortæller hun.

Det er svært at finde pålidelige officielle tal på, hvor mange hjemløse der findes i Kina. I 2014 opgjorde det kinesiske indenrigsministerium antallet af hjemløse til omkring 3 millioner og oplyste, at der var ansat 20.000 socialarbejdere til at hjælpe dem. Siden da er arbejdsløsheden i Kina vokset, og inden for de seneste to år har pandemien gjort ondt værre for de hjemløse. Det fremgår af en undersøgelse, der sidste år blev foretaget i Guangzhou og publiceret i tidsskriftet Frontiers in Public Health. Her er konklusionen, at de hjemløse nu får betydeligt mindre hjælp end før, pandemien ramte Kina, og at de på grund af de strikse corona-restriktioner i endnu højere grad bliver jagtet af politiet.

”Vi bliver jaget ud af byen, fordi myndighederne frygter, at vi er smittet med corona. Men det er vi ikke – vi er bare den nederste del af det sociale hierarki,” siger en af de 113 hjemløse, der indgår i undersøgelsen.

Og når de bliver jaget ud af byen, kan de heller ikke samle pap og plastik, som er det de normalt kan tjene småpenge til at købe mad for.

”Under pandemien kan jeg kun gå hen til skraldebøtterne om natten for at se, om jeg kan finde noget mad. Hvis vi gjorde det om dagen, ville vi straks blive jaget væk,” fortæller en anden hjemløs, mens en tredje konstaterer:

”Regeringen er ikke kommet med nogen hjælp til os, men heldigvis kommer både kinesiske og udenlandske frivillige ud tre gange om ugen og forsyner os med både mad og mundbind.”

Går under radaren

Det kunne godt have været Homeless Love, den hjemløse omtaler i undersøgelsen, men som den frivillige Shalini påpeger, er der en del andre lignende grupper. Desuden er de heller ikke officielt registreret som en forening. I det hele taget forsøger Homeless Love at gå lidt under radaren, da deres indsats godt kan opfattes som en kritik af regeringens indsats. Indimellem arbejder de dog sammen med kommunens socialarbejdere, for eksempel når det bliver nødvendigt at få syge hjemløse ind på et lokalt herberg. Men her er problemet, at langt de fleste kommer ude fra landet, og når de ikke har hjemstavnsbevis, det såkaldte hukou, i Guangzhou, er de stort set afskåret fra sociale ydelser.

Omkring 500 frivillige fra organisationen Homeless Love deler mad ud til hjemløse i Guangzhou.
Omkring 500 frivillige fra organisationen Homeless Love deler mad ud til hjemløse i Guangzhou. Foto: Privat

”Noget andet er, at de fleste hjemløse ikke har spor lyst til at blive indlogeret på statens herberg, fordi der er en del regler, der skal overholdes, og fordi forholdene ikke er optimale. De vil ikke risikere at miste den frihed, de trods alt i højere grad har som frie fugle. Endelig kan de kun være der i en begrænset periode, så får de en togbillet stukket i hånden og bliver sendt retur til deres hjemby. Det er de færreste interesseret i, for de er jo netop taget fra landsbyen ind til storbyen i håb om at kunne tjene penge til familien – og det håber de stadig på, ” forklarer Shalini.

Som en privat organisation er Homeless Love helt afhængig af donationer. Enten i form af penge, som kan bruges til indkøb af morgenmadspakker. Eller ved at byens restauranter hen på aftenen tilbyder at donere deres overskydende mad.

”Det er typisk den måde, det foregår på torsdag aften. Vi kører rundt til de forskellige restauranter og henter maden, som vi skal have pakket om, så vi kan komme ud med aftensmad til de hjemløse – jo helst inden de skal sove. Jeg er mest på aftenholdet den ene gang om ugen, og ellers bidrager jeg som musiker til andre arrangementer, så vi kan samle penge ind den vej,” forklarer Jinny og suppleres af hendes med-frivillige Shalini:

”Det er helt klart vores største udfordring – at skaffe penge nok til at få hele dette projekt til at køre. Fra i starten at have bragt mad og tøj ud til omkring 40 hjemløse, rækker vi nu ud til over 600. De sætter deres lid til os og stoler på, at vi kommer ud til dem tre gange om ugen. Dem kan vi altså ikke være bekendt at svigte,” siger hun.