Kina vil en gang for alle stoppe kritiske røster i Hongkong. Endnu et online-medie lukker

Med razzia mod kritisk medie har demokratibevægelsen lidt endnu et knæk. Intet tyder på, at det ikke bliver det sidste

Stand News chefredaktør, Patrick Lam, blev onsdag anholdt i redaktionens bygning i Hongkong.
Stand News chefredaktør, Patrick Lam, blev onsdag anholdt i redaktionens bygning i Hongkong. Foto: Daniel Suen/AFP/Ritzau Scanpix.

Der blev banket endnu et søm i Hongkongs demokratibevægelses ligkiste, da 200 politikfolk tidligt onsdag morgen gennemførte en større razzia mod Stand News, et af byens få tilbageværende Kina-kritiske medier. I alt blev syv personer anholdt, sigtet for at opildne til oprør, hvilket er en overtrædelse af den sikkerhedslov, som den kinesiske regering sidste år trak ned over Hongkong. Stand News har nu meddelt, at online-mediet lukker, og at alle medarbejdere er sendt hjem. Dermed har demokratitilhængerne mistet endnu et talerør, efter at avisen Apple Daily blev lukket tidligere på året.

Politi-razziaen sker blot få dage efter, at tre af byens universiteter fik fjernet eller fik ordre til at fjerne kunstværker, der mindes ofrene for massakren omkring Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989. For kommunistpartiet er det en sort plet på Kinas historie, som for alt i verden skal viskes ud. Derfor skal disse kunstværker ikke have lov at stå til offentligt skue – og slet ikke i Hongkong.

Et af de kunstværker, der blev fjernet, var den meget omtalte ”Pillar of Shame”, Skamstøtten, kreeret af den fynske kunstner Jens Galschiøt. Lige præcis den otte meter høje søjle, der viser forvredne kroppe stakket ovenpå hinanden, har længe været en torn i øjet på lederne i Beijing, og det var da også kun et spørgsmål om tid, inden den ville blive fjernet. Men at det skulle ske i ly af mørket, som tilfældet var natten til den 23. december, fik mange lokale til at fnyse af arrigskab. Der var heller ikke mange, der købte den officielle forklaring med, at den skrøbelige søjle kunne udgøre en sikkerhedsrisiko for de studerende på universitetet. Som en af de studerende nøgternt konstaterede, er det ”blot endnu en frihed, der bliver taget fra os – ytringsfriheden”.

Dagen efter var historien om Skamstøtten på forsiden af de fleste aviser i Hongkong, og selv kioskdamen nede på havnen rystede på hovedet og undrede sig over, hvorfor myndighederne blev ved med at gøre disse ting. Den mest nærliggende forklaring er, at lederne i Beijing vil have gjort tingene færdige. Altså at demokratibevægelsen skal stækkes og uskadeliggøres én gang for alle.

I flere år har Kinas præsident, Xi Jinping, måttet se til, mens demonstrationerne til fordel for demokratiet i Hongkong blev stadig mere omfattende og sidst i 2019 udviklede sig voldeligt. For lederne i Beijing var det utåleligt med så megen uro på bagsmækken, og det var baggrunden for, at den kinesiske regering i juni sidste år vedtog den omstridte nationale sikkerhedslov for Hongkong. Med et pennestrøg havde Kina dermed i praksis sløjfet de særlige rettigheder, som hongkongerne ellers var blevet lovet ved tilbageleveringen af kronkolonien fra Storbritannien i 1997.

Her halvandet år efter lovens ikrafttræden lægger mange bånd på sig selv, fordi man aldrig ved, hvornår en nabo eller en kollega kunne finde på at videregive en Kina-kritisk bemærkning til politiet. Det er også problematisk, at sikkerhedsloven er så bredt formuleret, at det kan være svært at se, hvornår man rent faktisk overtræder den. Hele denne usikkerhed har ført til en bølge af selvcensur. En lang række organisationer og fagforeninger har opløst sig selv, fordi de på et tidspunkt har støttet demokratibevægelsen, hvilket kunne udgøre en risiko for deres medlemmer.

Det nu lukkede medie Stand News havde allerede for flere måneder siden besluttet at censurere sig selv og sine læsere. Det så sig nødsaget til at slette adskillige indlæg på debatsiderne, fordi ordene ”sanktioner” og ”USA” indgik i læsernes kommentarer, og det kunne være en overtrædelse af loven. Denne selvcensurer var dog ikke nok til at undgå, at Stand News blev det næste offer i myndighedernes jagt på prodemokratiske og Kina-kritiske medier. Selv de mest optimistiske pro-demokratiske hongkongere har svært ved at se, hvordan demokratibevægelsen nu skal bære sig ad med at overleve og komme på fode igen. Men de har ikke opgivet håbet helt endnu.