Kina vil kvæle protester i Hongkong med ny lov

Lederne i Kinas kommunistparti vil ikke længere tolerere uroligheder i Hongkong og strammer grebet om den tidligere britiske kronkoloni

Soldater marcherer foran indgangen til den forbudte by i Beijing på kongressens åbningsdag. Det var her Kina gav et nyt kontroversielt lovforslag om en strammere sikkerhedslov for Hongkong d. 22. maj
Soldater marcherer foran indgangen til den forbudte by i Beijing på kongressens åbningsdag. Det var her Kina gav et nyt kontroversielt lovforslag om en strammere sikkerhedslov for Hongkong d. 22. maj. Foto: Thomas Peter/ Ritzau Scanpix.

”Det her vil være enden på Hongkong.”

”Den værste dag i Hongkongs historie.”

Sådan lyder det fra demokratiforkæmperne, der nu i mange måneder har kæmpet imod den stigende indflydelse fra det kommunistiske styre i Kina. Derfor har der, siden nyheden om en ny ”sikkerhedslov” for Hongkong kom frem, været en strøm af opfordringer på nettet til at gå i gaderne og protestere mod det kontroversielle lovforslag, der reelt vil tilsidesætte og undergrave Hongkongs status som en region under Kina med udstrakt grad af selvstyre.

En af de ledende kræfter i Civil Human Rights Front (Fronten for menneskerettigheder), der har stået bag massedemonstrationerne i byen, er ikke i tvivl om, at folk kommer på gaden igen.

”Det eneste, vi kan gøre, er at protestere, så længe vi kan. Problemet lige nu er, at corona-restriktioner begrænser størrelsen af offentlige forsamlinger, og den situation udnytter myndighederne til at forbyde alle demonstrationer. Og med det skift, der er sket i det politiske klima, vil der også være langt større konsekvenser ved at demonstrere. Alligevel er jeg sikker på, at protesterne vil fortsætte, for som hongkongere har vi ikke råd til at miste vores frihedsrettigheder,” siger Bonnie Leung til den britiske tv-station Channel 4.

Forslaget om en ny national sikkerhedslov for Hongkong blev fremlagt i forbindelse med den kinesiske folkekongres, som åbnede i går, og handler om at slå ned på ethvert tiltag til terrorisme, separatisme og indblanding fra udenlandske magter. Hvis loven bliver vedtaget af de 3000 delegerede i Folkets Store hal i den kinesiske hovedstad, Beijing, hvilket den uden tvivl gør, vil Hongkongs parlament, Legco, reelt være sat ud af spillet.

Det er betænkeligt, vurderer flere juridiske eksperter. Det vil underminere den udstrakte grad af selvstyre, som Hongkong ellers er blevet lovet ifølge den aftale, Joint Declaration, som Storbritannien indgik med Kina ved tilbageleveringen af kronkolonien i 1997 – en aftale, der skulle gælde indtil 2047.

”Det her viser, at Beijing endnu en gang strammer grebet om Hongkong, og det skuffer mange her. Hvis kommunistpartiet på den måde kan tvinge en national sikkerhedslov igennem for Hongkong, så kan den kinesiske regering også gøre det med andre love. Og dermed bliver det efterhånden umuligt at bevare troen på, at princippet om ’et land, to systemer’ stadig er gældende”, siger professor Johannes Chan fra det juridiske fakultet ved universitetet i Hongkong til avisen South China Morning Post, der udgives i Hongkong.

Tilbage i 2003 havde Hongkong-regeringen et lignende forslag om en national sikkerhedslov på dagsordenen. Det udløste dengang så voldsomme protester med en halv million demonstranter i gaderne, at lovforslaget blev taget af bordet. Fornylig har parlamentet i Hongkong diskuteret lovforslaget igen, men demokratitilhængerne har indtil videre haft held med at blokere det. Det er derfor, siger unavngivne kilder til avisen South China Morning Post, at Beijing ikke længere kan vente på, at Hongkong selv får gennemført en sikkerhedslov, og at de heller ikke vil finde sig i de stadig mere voldelige demonstrationer vendt mod Kina og regeringen i Hongkong, der støtter styret i Beijing.

De lokale demokratiforkæmpere er ikke i tvivl om, at den nye lov har til formål at kvæle alle former for protester, fordi ”separatisme og udenlandsk indblanding” kan defineres særdeles bredt, og som Joshua Wong fra partiet Demosisto blandt andet skriver på twitter:

”Det her er dødfarligt, fordi det vil ulovliggøre vores forbindelser til udenlandske organisationer. I forvejen er en række udenlandske journalister og menneskeretsforkæmpere blevet udelukket fra Hongkong.”

Et af slagordene fra sidste års massedemonstrationer har netop været ”Stay with Hong Kong” – en opfordring til udlandet om at støtte deres kamp. Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo har da også gentagne gange advaret Kina mod at blande sig i Hongkongs interne affærer. Det har blot fået Beijings ledere til at svare igen ved at beskylde udenlandske kræfter for at stå bag uroen i Hongkong.