Kinas forsøg på at bandlyse julen er stort set slået fejl

Det kinesiske styre vil have genoplivet kinesisk kultur på bekostning af vestlige højtider som julen. Men især unge kinesere er vilde med julen

Det er især yngre kinesere som her i hovedstaden Beijing, der har taget de vestlige juletraditioner til sig.
Det er især yngre kinesere som her i hovedstaden Beijing, der har taget de vestlige juletraditioner til sig. Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kina er verdens største producent af kunstige juletræer og fabrikerer tonsvis af andre juleting. Men hvis det står til lederne i Beijing, hører denne kristne højtid ikke hjemme i det kinesiske samfund. For selvom de fleste kinesere ikke forbinder julen med meget andet end shopping, er det kommunistiske styre bekymret for, at denne vestlige tradition skal komme til at virke som ”åndeligt opium” og mindske interessen for kinesisk kultur.

Men som et yngre medlem af en kristen menighed i Guangzhou siger, er der ikke nødvendigvis nogen modsætning mellem de to ting.

”Vi kan sagtens finde ud af at værdsætte kinesiske traditioner og samtidig inkludere nogle vestlige. Selvom jeg er kristen og tror på Gud, vender jeg da ikke ryggen til kinesisk kultur af den grund. Jeg er godt klar over, at vores leder, Xi Jinping, har sagt, at vi skal gøre meget mere ud af kinesiske traditioner og ikke hengive os til vestlig kultur. Ikke desto mindre ser jeg frem til at kunne fejre den kommende højtid med mine trosfæller,” forklarer Jessie Li, der er medlem af den lokale undergrundskirke og derfor ikke ønsker at optræde under sit eget navn i avisen.

I provinshovedstaden Guangzhou kan man ikke undgå at se, hvordan stormagasinerne har pyntet op med julestads og glimmer, samtidig med, at der kører en båndsløjfe med det amerikanske julehit ”Jingle Bells”.

Jessie Li forklarer, at det ikke er noget problem for private virksomheder at pynte op til jul, hvorimod det ikke er velset i statsejede bygninger.

”Sidste år var der også sat juletræ og dekorationer op i vores kontorbygning, men de ting blev altså fjernet allerede dagen efter. På samme måde var der et lysshow, hvor der stod ’Merry Christmas’ på byens vartegn Canton Tower, og det var noget, der blev lagt mærke til i hele Kina. Mange syntes, det var modigt gjort af bystyret, og det siger bare noget om, hvor sensitivt det er med julen her i Kina,” konstaterer hun.

Hele problematikken omkring julefejring i Kina opstod i 2017, da styret i et dekret opfordrede til at styrke kinesiske traditioner og kultur. Det blev flere steder tolket som en bandlysning af julen, og i Changsa i den centrale Hunan-provins fik byens mange skoler besked om ikke på nogen måde at markere den vestlige højtid, hverken med julepynt eller udveksling af gaver.

”Jeg spurgte min dreng, hvad han ønskede sig til jul. Og han svarede, at han ikke ville have nogen gaver, fordi jul er en vestlig ting og ikke for det kinesiske folk. Det havde han lært i skolen,” skrev en mor ifølge netavisen Global Voices på det sociale medie Weibo.

Tracy Dai fra det anerkendte marketingsbureau China Skinny i Shanghai forklarer, at det var meget få steder, at regeringens dekret blev taget så bogstaveligt som i Changsa. For det står ikke direkte i dekretet, at julen er bandlyst – blot, at der skal gøres en større indsats for at fremme kinesisk kultur.

”Det er også et spørgsmål om, hvilken generation man tilhører. De ældre holder fast i de gamle kinesiske traditioner, mens julen ikke siger dem noget. Omvendt er mange unge og veluddannede begejstrede for denne vestlige tradition og ser den som en kærkommen lejlighed til at shoppe og give hinanden gaver. Det står også butikkerne frit for at pynte op til jul, men når det kommer til det officielle Kina forholder det sig anderledes,” siger hun.

Men de unge kinesere ved nok, hvor de skal tage hen juleaften. Ifølge researchinstituttet Mafengo var ”Christmas Disney” de mest brugte søgeord sidste år ved juletid. For Disney’s juleeventyr, som mange af os kender fra det årlige juleshow, er enormt populære. Disneyland i Shanghai er således et af de mest romantiske steder, unge kinesiske par kan forestille sig at tage hen juleaften.