Prøv avisen

Kinas kvinder kan tillade sig at være mere kræsne i valg af ægtemand

Den pensionerede universitetslærer Chen har en lille bod i Folkets Park i Chengdu. Et ægtepar er mødt op for at søge en hustru til deres 37-årige, ugifte søn. – Foto: Vera Bundgaard.

Der mangler op mod 40 millioner kvinder i Kina, så millioner af mænd har svært ved at finde en hustru. Det giver kvinderne en højere værdi på ægteskabsmarkedet, men fører også til prostitution og kvindehandel

Mand, 42 år. 165 centimeter høj. Universitetsuddannet. Månedsløn: 5000 yuan. Søges: Kvinde under 38 år. Mindst 155 centimeter høj.

På et bambusstativ i Folkets Park i Chengdu hænger der flere opslag som ovenstående. Enlige mænd, der leder efter en hustru. Eller forældre, der søger en kone på deres ugifte søns vegne.

En ældre kvinde sidder på en lav skammel foran bambusstativet og bestyrer den lille bod. Hun er en såkaldt matchmaker: En kvinde, der mod betaling formidler ægteskaber mellem mennesker. I dette tilfælde en pen-sioneret universitetslærer ved navn Chen.

Hun er et levn fra det gamle Kina og fra en tid, hvor man ikke overlod ægteskabet til de unge selv. Derimod var det et anliggende mellem to hold forældre, der via en ægteskabsformidler forhandlede sig frem til en passende pris for bruden.

Chens største udfordring de seneste år har været at skaffe brude nok til de mænd, der gerne vil giftes. På grund af udbredelsen af kønsbestemte aborter skønnes det, at 35-40 millioner piger aldrig er blevet født, og det har efterladt Kina med millioner af mænd, der ikke kan finde en hustru. I visse regioner er der nu hele landsbyer med lutter ungkarle eller nøgne grene, som de kaldes, fordi de udgør dele af familietræet, der aldrig vil bære frugt.

LÆS OGSÅ: Kina drukner i enlige mænd

Da et ældre ægtepar henvender sig til Chen, gælder det deres ugifte søn på 37 år. Chen dykker ned i sit arkiv, og efter et stykke tid får de mod betaling udleveret et telefonnummer. Men det ser svært ud på grund af sønnens alder, erkender de.

Lidt derfra studerer en ung kvinde opslagene. Hun har en iøjnefaldende gul frakke på og tiltrækker sig straks opmærksomhed fra flere mænd, der cirkler rundt i området.

Jeg leder ikke efter en mand lige nu, men vil gerne se, hvilke krav forældre har til en svigerdatter, siger hun.

Kvinden studerer økonomi på universitetet og vil gøre karriere, før hun binder sig til nogen. Da hun selv kan forvente en høj løn, handler hendes krav til en mand ikke kun om penge, men også om hans personlighed:

Han skal opføre sig ansvarligt og ikke rende efter andre kvinder, fastslår hun og afviser samtidig en ung mand, der bliver lidt for nærgående.

Måske vælger jeg at være single hele mit liv, siger hun.

For nogle kvinder betyder den skæve befolkningssammensætning, at de i modsætning til mændene får lettere ved at rykke flere trin op ad den sociale rangstige.

I rige storbyer som Shanghai ved østkysten skal en mand nu have et velbetalt job, en god bolig og en bil, hvis han skal gøre sig håb om at blive godt gift. Kvinder kan simpelthen kræve mere af deres tilkommende, er den økonomiske logik. Af samme grund kan man høre unge par i storbyerne sige, at de helst vil have en pige.

Manglen på kvinder er dog langtfra kun en social løftestang for kvinderne. Andre konsekvenser er øget prostitution og handel med kvinder. Hvert år bliver tusindvis af kvinder bortført og solgt til mænd i andre dele af landet.