Kinas præsident har med ny topledelse total kontrol over partiet

Kinas magtfulde leder bryder med traditionen om at give plads til fraktioner i partiledelsen og er dermed slået ind på en farlig kurs, mener ekspert

Præsident Xi Jinping under søndagens introduktion af de nye medlemmer af kommunistpartiets Politburo.
Præsident Xi Jinping under søndagens introduktion af de nye medlemmer af kommunistpartiets Politburo. Foto: Wang Zhao/AFP/Ritzau Scanpix.

Klokken præcis 12.07 går de forgyldte døre op, og syv mænd træder ind på et rødbeklædt podie i Folkets Store Hal. Det er dem, der som udvalgte medlemmer af Politbureauets Stående Komité, kommer til at træffe alle væsentlige beslutninger for landet de næste fem år.

Forrest går en smilende Xi Jinping, der vinker til de udvalgte gæster og det store opbud af pressefolk. Den rækkefølge, de kommer gående i, afspejler deres rang i partiet, og interessen samler sig først og fremmest om nummer 2, Shanghais partichef, Li Qiang, der således står til at blive Kinas nye premierminister. På scenen ses også de tre nye medlemmer, der er håndplukket som loyale Xi Jinping-støtter, og den sammensætning mener professor Willy Lam fra Chinese University of Hong Kong er særdeles problematisk.

”Man kan sige, at Xi Jinping hermed har fået en kæmpe sejr – også større end mange af os havde forventet. I den nye Stående Komité er der ikke en eneste, der kan finde på at sige Xi imod, og det er meget uheldigt og et klart brud med partitraditionen. Lige siden Mao Zedongs æra har der altid været medlemmer fra forskellige fraktioner af partiet i topledelsen, men denne uskrevne regel har en magtfuldkommen Xi tydeligvis ikke tænkt sig at overholde. Det kan få nogle særdeles uheldige konsekvenser både økonomisk og politisk,” lyder vurderingen fra Willy Lam, der i årtier har fulgt kinesisk politik på nærmeste hold.

Allerede ved afslutningen på den 20. partikongres lørdag kunne man se konturerne af nogle ganske gennemgribende ændringer, eftersom listen over de 203 medlemmer af den nye Centralkomité hverken omfattede den hidtidige premierminister Li Keqiang, ej heller andre fra den såkaldte ”ungdomsliga-fraktion”, der er kendt for at være mere reformvenlig end Xi Jinpings fløj. Spørgsmålet er, hvad kommer det til at betyde for Kina, at disse mere markedsorienterede folk nu er fjernet fra den øverste ledelse.

”Det kan selvfølgelig give problemer internt i partiet, at flere af de højtstående reformvenlige folk nu er kørt ud på sidelinjen eller helt fjernet som eksempelvis Li Keqiang. De kan med rette føle sig snydt, da Xi Jinping har sørget for udelukkende at få folk ind, som er helt på linje med ham selv. Men på nuværende tidspunkt, hvor Kina har ganske store interne problemer og desuden er under voldsomt pres udefra eksempelvis fra USA, kan Xi retfærdiggøre sit valg med, at en stærk enhed omkring partiet og i den øverste ledelse er vigtigere end at tage hensyn til diverse fløje i kommunistpartiet,” forklarer Kjeld Erik Brødsgaard, professor på CBS.

I forbindelse med præsentationen af politbureauets nye stående komité holdt Xi Jinping en tale, hvor han oplyste, at Centralkomitéen havde genvalgt ham til generalsekretær for Kinas kommunistiske parti. Dermed får han ganske som ventet en historisk tredje periode som Kinas præsident. Og som Willy Lam ser det, er Xi således på vej til at blive mindst lige så magtfuld som Mao Zedong.

”Faktisk havde Mao modstandere internt i partiet, og de var også repræsenteret i den øverste ledelse. Med Xi Jinpings seneste valg af den øverste ledelse er han på vej til at få status som enehersker, og det er bestemt ikke godt, hvis ingen kan opponere mod hans beslutninger. Det seneste eksempel er jo den tåbelige nul-covid politik, som mange i partiet har rystet på hovedet af, men ingen har turdet sige det højt. Så jeg synes, det er en meget farlig kurs, Xi Jinping har sat for Kina,” lyder det fra Willy Lam.

Professor Kjeld Erik Brødsgaard medgiver, at det kinesiske styre er autoritært, men ikke et diktatur i klassisk forstand, fordi der på trods af centralisering stadig er plads til forskellige opfattelser inden for partiet.

”Det er korrekt, at Xi nu har koncentreret så meget magt omkring sig, at han kan bestemme konklusionerne, men debatten er der stadig. Jeg ved fra mine mange besøg i Kina og diskussioner med kinesiske embedsmænd, at der findes forskellige politiske opfattelser inden for partiet. Debatten er ikke lukket ned, men den foregår internt, og spørgsmålstegn ved partiets ledende rolle tolereres på ingen måde,” understreger Kjeld Erik Brødsgaard.