Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kinesiske huskirker forlanger religionsfrihed

Et medlem af en kristen huskirke i Lueyang-regionen i Shaanxi-provinsen læser i Bibelen. Huskirkerne opstod som ulovlige undergrundskirker under kulturrevolutionen, hvor de var det eneste sted, de kristne kunne dyrke deres tro. Foto: EPA.

De forbudte kinesiske huskirker vil i et sjældent initiativ opfordre den kinesiske regering til at værne om religionsfriheden

De kinesiske huskirker er på vej med en erklæring, der opfordrer Kinas regering til at værne om religionsfriheden. Det er første gang, siden kommunisterne kom til magten i 1949, at huskirkerne samles i et initiativ af den karakter. De kinesiske huskirker er en række løse netværk af illegale menigheder inden for stort set alle kirkeretninger.

Deres erklæring er en reaktion på det kinesiske politis undertrykkelse af Shouwangkirken i Beijing. Kirkens præster er i husarrest, og over hundrede af menighedens medlemmer har været anholdt for at samles til udendørsgudstjeneste.

LÆS OGSÅ:Hvorfor er religion et smertensbarn i den islamiske verden?

Huskirkernes opråb er endnu ikke publiceret eller sendt til den kinesiske regering, men Bob Fu, præst og stifter af ChinaAid, som støtter huskirkerne i Kina, forventer, at den vil være offentlig inden for de næste par dage.

De seneste 30 år har den kinesiske regering set gennem fingre med eksistensen af huskirker. Alligevel har der været forfølgelse af enkelte huskirker, som har generet myndighederne.

"Erklæringen belyser en problematik, der har eksisteret i årevis, og det er på høje tid, at man løser problemet," siger Bob Fu.

Undertrykkelsen af kristne i Kina var ekstrem under den kinesiske kulturrevolution, hvor al religion var forbudt. Efter kulturrevolutionen har der eksisteret en lovlig kinesisk statskirke – som er den, der officielt har kontakten til de internationale kirkesamfund – samt et utal af ulovlige huskirker. Kina har omkring 80 millioner kristne, og størstedelen af dem foretrækker undergrundskirkerne.

Den kinesiske regering fastholder, at der er religionsfrihed i Kina – vel at mærke inden for lovens rammer.

udland@k.dk

baggrund side 9