Prøv avisen
Billedserie

Kirke og moske revet ned i lejr for migranter

Aktivister fra frivillige organisationer, som arbejder i den franske lejr, mener, at myndighederne oprindeligt havde lovet ikke at nedrive kirken. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN

Trods protester har franske myndigheder jævnet en improviseret kirke og moske med jorden i en lejr for flygtninge og migranter i havnebyen Calais

Se flere billeder i bunden af artiklen

Det vakte stærke følelser blandt kristne flygtninge, da myndighederne fjernede en improviseret kirke i en migrant- og flygtningelejr i den franske havneby Calais.

Nedrivningen var del af en plan om at skabe en 100 meter bred sikkerhedszone omkring flygtningelejren, som ligger op til en motorvej.
 
Nogle migranter og aktivister mener, at kirken og moskeen ikke var en del af nedrivningsplanen, skriver BBC.

Lejren, som går under navnet ”Junglen”, er den største i Frankrig og hjem for cirka 5000 migranter, som ønsker at rejse til Storbritannien. Calais ligger ved Doverstrædet, hvor Den engelske kanal er smallest.

Artiklen fortsætter under billedet

Kirkens præst kom op at toppes med fransk politi under nedrivningen, men moskeen var allerede forladt, og nedrivningen skete uden protester. Ingen kom til skade, og migranterne kunne bygge nye kirker og moskeer, fortalte en embedsmand.

Aktivister fra frivillige organisationer, som arbejder i lejren, mener dog, at myndighederne oprindeligt havde lovet ikke at nedrive de to byggerier.

“Det blev aftalt, at kirken og moskeen ville blive stående. Ved at rive dem ned, udviser myndighederne foragt for ikke-statslige organisationer, og de er konfliktsøgende over for de migranter, der brugte disse steder,” siger Christian Salome fra organisationen Auberge des Migrants.

Artiklen fortsætter under billedet

Der er stadig en kirke og cirka seks moskeer i ”Junglen”, tilføjede hun.
 
Myndighederne har opmuntret migranterne til at flytte ind i nye boliger lavet af containere fra containerskibe, som både har strøm, varme og køjesenge.

Omkring 1000 migranter har taget imod tilbuddet, mens andre har afslået og i stedet flyttet deres telte længere ind i lejren trods de dårlige leveforhold.

Cirka 1 million flygtninge og migranter er ankommet til Europa over Middelhavet i 2015. Mange mener, at tallet bliver lige så højt i 2016.

Se flere billeder fra lejren her

En præst forsøger at hindre myndighederne i at rive den improviserede kirke ned. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN
Politifolk i kampuniformer holder vagt under nedrivningen af kirken og en moske. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN
Politiopbuddet var stort under nedrivningen. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN
"Junglen" i Calais er den største lejr for flygtninge og migranter i Frankrig. Her er det en anden improviseret kirke i lejren. Foto: GAEL MICHAUD/SIPA
To kvinder fra Eritrea holder andagt i en improviseret kirke i den franske migrantlejr. Foto: EPA/ETIENNE LAURENT
En kvindelig migrant fra Eritrea i bøn. Selvom Eritrea ikke er i krig, vælger mange at flygte fra landets undertrykkende styre. Foto: Gail Orenstein
Indenfor i en improviseret kirke. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ
En kvinde fra Eritrea viser sit kors frem. Eritrea var sammen med Etiopien et af de første lande i verden, der tog kristendommen til sig. Foto: Gail Orenstein