Prøv avisen

Kirkeledere er ”forfærdede” over britisk debat om migranter

Den britiske indenrigsminister, Sajid Javid, har hjemkaldt to britiske flådefartøjer, der er del af den fælles EU-flåde i Middelhavet, til at patruljere i kanalen, ligesom han har lovet at sætte hårdt ind for at stoppe migrantstrømmen. Foto: Gareth Fuller/Ritzau Scanpix

Den konservative britiske indenrigsminister sætter spørgsmålstegn ved, om mennesker, der krydser Den Engelske Kanal, reelt er asylansøgere. Kristne ledere kritiserer behandlingen af migranter og kræver et mere humant asylsystem

Den britiske regering sætter hårdt ind mod de stadig flere migranter, der forsøger at krydse Den Engelske Kanal i gummibåde.

Som tidligere omtalt i Kristeligt Dagblad begav flere migranter sig mellem jul og nytår ud på den farefulde tur over kanalen, der er et af verdens mest trafikerede farvande. Det tvang den britiske indenrigsminister, Sajid Javid, til at afbryde sin juleferie. Og han har hjemkaldt to britiske flådefartøjer, der er del af den fælles EU-flåde i Middelhavet, til at patruljere i kanalen, ligesom han har lovet at sætte hårdt ind for at stoppe migrantstrømmen.

Javids og andre politikeres ordvalg om migranter bliver nu kritiseret som fjendtlig retorik i et åbent brev af kristne ledere.

”Som repræsentanter for trossamfund er vi forfærdede over den igangværende debat om indvandring,” hedder det i det åbne brev, der er offentliggjort i avisen Daily Telegraph.

Blandt underskriverne er blandt andre den anglikanske biskop Richard Jackson, der er biskop af Lewes, som ligger ud til kanalen. Men også ærkebiskoppen af den anglikanske Church of Wales, lederen af den episkopale kirke i Skotland samt ledende baptister, unitarer, kvækere med flere står som med-underskrivere.

”Det haster med at skabe et mere humant system. Flygtningefamilier skal holdes samlet, og nære familiemedlemmer skal have retten til bosætte sig sammen med deres børn i Storbritannien. Retten til at tage arbejde efter seks måneder skal udvides til at omfatte alle mennesker, der søger asyl. Der skal være en tidsgrænse for, hvor lang tid folk kan tilbageholdes,” hedder det videre i brevet, som er en slet skjult kritik af indenrigsminister Sajid Javid, der selv er søn af pakistanske indvandrere, og hans politik i forhold de migranter, der krydser kanalen.

I brevet henviser kirkelederne til den netop overståede helligtrekonger. Det var efter de tre vise mænds besøg, at Jesusbarnet selv blev flygtningebarn i Egypten, da kong Herodes beordrede alle drengebørn under to år i og omkring Betlehem dræbt.

”Den hellige families flugt går igen i flygtninges situation rundt om i verden. Vi siger til regeringen: Lad os hjælpe med at ændre det fjendtlige miljø, til en kultur, hvor vi tilbyder et fristed.”

Myndighederne kender til 139 migranter primært fra Iran og Irak, som illegalt krydsede kanalen i jule- og nytårsperioden. Det antal var nok til, at Sajid Javid erklærede det for en større krise. Han satte også spørgsmålstegn ved, om disse personer var ægte asylansøgere.

”I kommer fra Frankrig, som er et sikkert land. Næsten alle I, der kommer her, søger om asyl. Men hvis du var en ægte asylansøger, kunne du have gjort det i et andet sikket land,” sagde indenrigsministeren ifølge avisen Daily Express under et besøg på en flådekutteren HMC Searcher, der patruljerer kanalen.

Bemærkningerne fik den anglikanske biskop af Dover, som ligger dér, hvor kanalen er smallest, til at minde ministeren om, at det er folk i nød, der begiver sig ud på turen over kanalen.

”Det er vigtigt at huske, at vi her taler om mennesker. Lad os ikke glemme, at hver eneste person er kostbar,” sagde biskop Trevor Willmott til avisen The Guardian.

Den katolske biskop Paul McAleenan reagerede ved at udsende en pressemeddelelse, hvor han kritiserer tonen i debatten.

”Retorik og politikker, der umenneskeliggør eller stigmatiserer mennesker, fremmer kun fjendtlighed og skader vort samfund,” fastslog Paul McAleenan, der er kirkens talsmand i migrantspørgsmål.

Det er blandt andre Dovers lokale konservative parlamentsmedlem, Charlie Elphicke, der kræver en stærkere indsats fra flåden og flyvevåbenet for at stoppe migranterne.

Men den konservative regering har midt i det tilspidsede drama om Brexit reageret ved at skyde gråspurve med kanoner, mener kommentator Hugo Rifkind fra avisen The Times.

”Det er mærkelig krise, for der er jo ikke en krise. Det var fem både med 40 migranter, der udløste den. Det er jo ikke en migrantkrise i forhold til Tyskland, der havde en regulær migrantkrise, da man tog imod en million migranter,” lyder det fra Hugo Rifkind i radioprogrammet The News Quiz på BBC, hvor han også ser den hårde kurs fra indenrigsministeren som et led i at positionere sig som kommende partileder.