Prøv avisen

Kirkelig topleder kommer til Danmark

Rowan Williams er åndeligt overhoved for Church of England og fortaler for den fælleskirkelige Porvoo-erklæring. Til december kommer han til Danmark. - Foto: Ady KerryEPA.

Den anglikanske kirkes åndelige overhoved, Rowan Willams, gæster Danmark til december. Ved besøget vil han prædike i forbindelse med klimatopmødet og drøfte teologiske spørgsmål med de danske biskopper

Det er lidt af en sensation, når ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams, til december kommer til København.

Den anglikanske kirkes åndelige overhoved, der efter paven er en af de mest indflydelsesrige religiøse personer i verden, har aldrig tidligere besøgt Danmark. Nu kommer han så for først at holde frokostmøde med de danske folkekirkebiskopper. Dagen efter prædiker han ved en økumenisk klima-gudstjeneste i Københavns Domkirke i anledning af klimatopmødet.

Ærkebiskoppen er inviteret til Danmark af Danske Kirkers Råd. Men samtidig er det Rowan Williams, der dagen før gudstjenesten inviterer de danske biskopper til middag.

Her vil man sandsynligvis diskutere, om folkekirken på længere sigt kan tiltræde den fælleskirkelige overenskomst Porvoo. Et fællesskab, folkekirken hidtil har holdt sig ude af grundet en række forbehold.

Jan Nilsson er teologisk medarbejder i Det mellemkirkelige Råd og Det mellemkirkelige Råds kontaktperson til Porvoo-fællesskabet. Han har selv mødt ærkebiskoppen flere gange og mener, det har meget stor betydning, at Rowan Williams kommer til Danmark.

- Han er en af vor tids store kirkeledere, der er respekteret i mange kirkesamfund. Man inviterer ham til det økumeniske møde, fordi stort set alle kirkesamfund - også selvom de ikke er anglikanere - respekterer ham som forbillede, siger Jan Nilsson, der uddyber, at Willams særlig på klimaområdet er foregangsmand.

- Sammen med patriark Bartholomæus har han været meget engageret i klimaspørgsmålet. Williams mener, at religionen har betydning for, hvordan vi behandler jorden, og at det derfor er helt afgørende, at kirken arbejder med klimaspørgsmålet. En sjov detalje er, at Rowan Williams for at statuere et eksempel ikke foretog en eneste flyrejse i 2008, siger Jan Nilsson.

Som Det mellemkirkelige Råds kontaktperson for Porvoo-fællesskabet mener Jan Nilsson, at det er oplagt, hvis netop det emne bliver taget op på ærkebiskoppens møde med de danske biskopper.

- Porvoo-fællesskabet betyder meget for både Williams og Church of England, og de har et ønske om at få den danske folkekirke med, så det vil være en god anledning til at drøfte den sag. Særligt nu, hvor Church of England har taget skridtet i forhold til fuld anerkendelse af kvindelige biskopper, som hidtil har været et af de danske forbehold, vil det være oplagt at diskutere det igen, mener Jan Nilsson.

Biskop over Fyens Stift Kresten Drejergaard har endnu ikke modtaget en invitation fra ærkebiskoppen.

- Jeg har kun hørt om mødet på rygteplan, men det vil da være nærliggende at holde et møde, nu han er her for at prædike til klimatopmødet. Og det er selvfølgelig forståeligt, hvis han vil diskutere Porvoo med os, men endnu ved jeg ingenting. Men det kunne da være hyggeligt at se ham, siger Kresten Drejergaard, der kun én gang tidligere har truffet Rowan Williams.

Også Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, er varsom med at sige for meget om mødet med ærkebiskoppen.

- Så vidt jeg har forstået, er vi inviteret til en drøftelse af Porvoo, og det vil jeg naturligvis stille mig til rådighed for. Danmark har de seneste 10 år haft status som observatør i forhold til Porvoo-fællesskabet, så der kan muligvis være basis for at diskutere vores fremtidige relation til Porvoo-fællesskabet. Men det er bare de tanker, jeg har gjort mig. Nu må vi se, hvad ærkebiskoppen vil tale med os om, siger Peter Fischer-Møller.

schelde@kristeligt-dagblad.dk