Kirken vil ikke begrave mafiaboss, der blev berygtet som ”udyret”

Liget af Italiens mest frygtede mafialeder, Totò Riina, blev i går kørt hele vejen gennem landet tilbage til hjembyen Corleone

Efter Salvatore ”Toto” Riinas død er der som her i Ercolano nær Napoli hængt plakater op med billeder og navnene af den berygtede mafialeders mest kendte ofre såsom dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino. –
Efter Salvatore ”Toto” Riinas død er der som her i Ercolano nær Napoli hængt plakater op med billeder og navnene af den berygtede mafialeders mest kendte ofre såsom dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino. – . Foto: Ciro Fusco/Ansa/AP/ritzau.

Ingen begravelse i kirken, ingen officiel ceremoni. Når den nok mest brutale mafiaboss i Siciliens historie bliver lagt i jorden, kommer det til at ske uden kirkens velsignelse, fordi han aldrig angrede sine blodige gerninger.

Salvatore Riina, kaldet Totò, døde fredag morgen før daggry efter at have tilbragt de sidste 24 af sine netop fyldte 87 år bag tremmer. Rustvognen med kisten, med en forgyldt figur af Kristus på korset på låget, kørte i går morges fra det topsikrede fængsel i Parma med politieskorte og gav Riina en sidste rejse på over 1300 kilometer ned gennem hele støvlelandet til Sicilien og hjembyen Corleone.

Byens kirkegård blev i går spærret af for offentligheden. Kun den nærmeste familie får adgang, når mafiabossen lægges i familiegraven, sandsynligvis efter daggry i dag, på et sted, der i forvejen huser andre berygtede mafiabosser, side om side med mange af deres ofre.

Det var fra Corleone, at Totò Riina råt og blodigt tog magten over den sicilianske mafia, og det var derfra, han styrede det kriminelle net, der kom til at true både moral og retssamfund i en grad, så det stadig er et åbent sår i dagens Italien.

Det er den lokale biskop, der har nedlagt forbud mod en kirkebegravelse.

”Hvis familien ønsker det, kan der blive sagt en bøn ved kisten på kirkegården, men kun i helt privat sammenhæng,” har ærkebiskop Michele Pennisi fra Montereale udtalt til flere medier.

Efter kirkeligt dekret er mafiosi ekskommunikerede og kan ikke modtage sakramente eller begraves med ceremoni i kirke, hvis de ikke har angret. Og det gjorde Totò Riina aldrig. Tværtimod.

Ærkebiskoppens store frygt er, at Riinas grav skal blive et pilgrimsmål. At der bliver skabt en myte omkring Riina. Og der er ifølge biskoppen desværre allerede nu folk, der kommer til Corleone for at se ”Godfatherens hus, mafia-stederne i byen.”

Med filmen ”Godfather”, hvor hovedpersonen Vito Corleone tog navn efter den by, han kom fra, blev den lille sicilianske by verdenskendt, samtidig med, at virkelighedens capo di capi, bossernes boss, konsoliderede sin magt gennem et regime af frygt og terror op gennem 1970’erne og 1980’erne. Han var grusom og likviderede alt og alle, der stod i vejen. Udover øgenavnet û curtu, den lille, fordi han kun var 1,58 meter høj, så fik han også ry som la Belva, udyret.

Eftersøgt gennem mange år lykkedes det ham alligevel at skjule sig på Sicilien, hvor han både blev gift og fik fire børn, mens den ubestikkelige del af politiet ledte efter ham. Han erklærede krig mod det retssamfund og de modige italienere, der forsøgte at stoppe ham og beordrede en lang stribe drab og attentater på offentlige topfolk, som i 1980 på Siciliens daværende guvernør, Piersanti Mattarella, storebror til Italiens nuværende statsoverhoved, Sergio. Det kulminerede med en række attentater mod de to mafia-undersøgelsesdommere Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992 på Sicilien og i store byer som Rom og Firenze.

Det var fra Corleone, at Totò Riina råt og blodigt tog magten over den sicilianske mafia, og det var derfra, han styrede det kriminelle net, der kom til at true både moral og retssamfund i en grad, så det stadig er et åbent sår i dagens Italien.
Det var fra Corleone, at Totò Riina råt og blodigt tog magten over den sicilianske mafia, og det var derfra, han styrede det kriminelle net, der kom til at true både moral og retssamfund i en grad, så det stadig er et åbent sår i dagens Italien.

Dét gav nationen et chok, og alt blev endelig sat ind på at fange Riina, som blev anholdt i januar 1993 i en villa i Palermo, hvor han gemte sig sammen med sin familie. I dag er det en politistation.

Riina blev idømt 26 livstidsdomme og tilbragte resten af sit liv i topsikrede fængsler. Han ansøgte for et par måneder siden om at få lov til at komme hjem for at dø, fordi han var uhelbredeligt syg af kræft, men fik afslag. Domstolen erklærede, at han stadig var en fare for samfundet, i tråd med politiet, der mener, at han trods isolationen i fængslet er blevet ved med at styre Cosa Nostra.

Det var fra fængslet, at han i 1993 beordrede en helt umenneskelig forbrydelse: Bortførelsen af en 12-årig dreng, søn af en angrende mafiaoso, der var begyndt at samarbejde med politiet. For at presse faderen blev drengen, Giuseppe di Matteo, holdt fanget og skjult i over et år, inden han blev stranguleret, og hans lig opløst i syre.

Mens andre mafiosi begyndte at ”sladre” til politiet, som det hedder på mafia-sprog, gjorde Riina det aldrig, og han tager hemmeligheder med sig i graven, blandt andet om en af de store sager, der stadig plager det italienske samfund: Samarbejdet mellem politikere og mafiaen i 1990’erne.

En undersøgelsesdommer har for nylig genåbnet en sag, hvor tidligere premierminister Silvio Berlusconi er mistænkt for at have samarbejdet med Cosa Nostra tilbage i 1990’erne. Det sker blandt andet på grund af oplysninger, opsnappet med skjulte mikrofoner i fængslet, hvor Riina talte med andre indsatte. Han skal have sagt, at Berlusconi betalte Cosa Nostra ”250 millioner euro hvert halve år”. Riina truede også flere gange med at få de ansvarlige for efterforskningen slået ihjel.

De lever dog stadig, for Cosa Nostra er ikke den samme magtfulde organisation i dag, som før Riina blev fanget. En epoke er slut, men det vil være en fejl at tro, at mafiaen er død med ham. Som den tidligere statsanklager i Palermo, Gian Carlo Caselli, sagde forleden, så ”reddede det demokratiet i Italien”, da Riina blev anholdt, men Cosa Nostra er stadig en ”magtfuld organisation”, og Italien er stadig ”et land med mafia-problemer”.

I Corleone, hvor de nu venter på at se, om der kommer et opgør om magten efter la Belva, er der stadig dem, især blandt de ældre, der taler om Riina som en god mand. Men der er også hængt nye plakater op med billeder af dommerne Falcone, Borsellino og mange andre af ofrene for mafiabossens rædselsregime.