Kirkeskyderi ryster et forhærdet USA

Den dødeligste kirkemassakre i USA’s historie finder sted blot en måned efter det dødeligste masseskyderi i USA’s historie

Gerningsmandens ofre i First Baptist Church i Sutherland Springs var i alderen 5 til 72 år.
Gerningsmandens ofre i First Baptist Church i Sutherland Springs var i alderen 5 til 72 år. Foto: Jay Janner/AP/Ritzau.

Menigheden havde netop taget plads i First Baptist Church i den lille by Sutherland Springs i sydstaten Texas søndag formiddag lokal tid, da en sortklædt mand iført en skudsikker vest og med en halvautomatisk riffel i hånden åbnede ild og dræbte 26 kirkegængere og sårede mindst 20 andre. Blandt de døde er en gravid kvinde og adskillige børn, heriblandt præstens 14-årige datter. Gerningsmanden døde kort efter angrebet.

Det var den dødeligste massakre i en kirke i USA’s historie. Den fandt sted blot lidt over en måned efter, at 58 mennesker blev dræbt i Las Vegas i det dødeligste masseskyderi som sådan i USA’s nyere historie og mindre end en uge efter, at en usbekisk terrorist brugte en lejet varevogn til at køre otte mennesker ihjel i New York.

Blodbadet i Sutherland Springs, der gik ud over familier samlet til bøn i en lille hjemstavnskirke, vækker vrede i USA, hvor fortvivlelsen vokser over den konstante strøm af massakrer.

”Der er bare dette had i dette land og i verden. Vi må kigge indad. Vi kan blive bedre som folk, men vi kan ikke forblive tavse,” siger Texas’ viceguvernør, Dan Patrick, i et interview med Fox News.

I avisen Boston Herald efterlyser kommentatoren Hillary Chabot en national selvransagelse.

”Det spørgsmål, som ingen synes at stille efter hver af disse hændelser: Hvad er der blevet af os som en nation, der producerer denne slags morderisk vrede, denne slags ondskab,” spørger hun.

Det er endnu uklart, hvad der fik gerningsmanden Devin Kelley til at køre de cirka 56 kilometer fra sit hjem i byen New Braunfels til Sutherland Springs for at angribe kirkegængere i First Baptist Church. Både menigheden og gerningsmanden er hvid, og der synes derfor ikke at være et racemæssigt motiv bag forbrydelsen.

Devin Kelley tjente ifølge amerikanske medier i USA’s luftvåben fra 2010-2014. Han blev afskediget i vanære på grund af en sag om et overfald på hans kone og deres fælles barn og blev idømt en fængselsdom på 12 måneder.

Alligevel var han i stand til at anskaffe sig et halvautomatisk skydevåben efter sin løsladelse. Da han søndag forlod First Baptist Church efter ugerningen åbnede en bevæbnet nabo til kirken ifølge amerikanske medier ild mod ham. Kelley flygtede i sin bil, men flere forbipasserende fulgte efter ham, og han døde efter en biljagt. Det var mandag morgen dansk tidstadig uklart, om Kelley døde af skud eller som følge af skader pådraget under biljagten.

Præsident Donald Trump, der søndag var på statsbesøg i Japan, betegnede skyderiet i Sutherland Springs som ”rædselsvækkende” og ”en ond gerning”. Han beordrede regeringsbygninger til at flage på halv mast indtil torsdag og bad alle amerikanere om at ”bede til Gud om at hjælpe de sårede og ofrenes familier”.

”Vi kan ikke sætte ord på den smerte og sorg, som vi alle føler, og vi kan ikke begynde at forestille os den lidelse, som de, der mistede deres kære, oplever,” sagde præsidenten under et pressemøde med den japanske premierminister, Shinzo Abe.

Trump gjorde det samtidig klart, at han ikke mener, at kirkeskyderiet kan knyttes til USA’s lempelige skydevåbenlovgivning.

”Vi har, i lighed med mange andre lande, mange problemer med mentalt helbred i vort land. Men dette handler ikke om våben,” sagde Trump.