Livet er gået næsten i stå i Binga-distriktet i det nordvestlige Zimbabwe, hvor tørkens stadig mere knugende greb har forvandlet hver- dagen i det normalt driftige distrikt til en kamp for mange af indbyggerne.
Ribben og hofteskåle rager skarpt ud på de omstrejfende pjuskede hunde, der lever af madaffald på bunden af landsbyernes fødekæde. Der har ikke været meget madaffald at gøre godt med i de tre år, tørken har varet i Binga.
Og efterhånden er det, som om en usynlig sygdomsepidemi har bredt sig, stoppet alle de normale aktiviteter i området og indstiftet en underlig undtagelsestilstand, forklarer den lokale distriktsleder Lydia Banda.
”Hver uge holder vi møder om tørken for at tale om, hvilke ældre, børn og syge, der har mest brug for at modtage fødevarehjælp,” siger hun.
Fra officiel side er der da også for længst indført undtagelsestilstand i Zimbabwe, efter at landets præsident, Robert Mugabe, sidste år erklærede, at Zimbabwe ikke længere kunne brødføde sig selv.
Sammen med Malawi, Mozambique, Madagaskar, Lesotho og Swaziland hører Zimbabwe dermed til de mest tørkeramte lande i det sydlige Afrika, hvor over 20 millioner mennesker er afhængige af fødevarehjælp.
Men der er ikke fødevarehjælp nok til alle, og i Zimbabwe tvinger tørken og madmanglen stadig flere til at søge uden for landets grænser.
Der findes ingen officielle opgørelser over, hvor mange zimbabwere der er flygtet fra tørken indtil nu. Men på Chako Primary School i Buhera-distriktet i den østlige og ligeledes hårdt tørkeplagede del af Zimbabwe er udviklingen ikke til at tage fejl af. Her er det efterhånden kun hver anden af skolens 255 elever, der lever sammen med deres forældre, fortæller skoleinspektør, Nhongo Martin. De øvrige er søgt væk, oftest til Sydafrika, i forsøget på at sikre familiens overlevelse.
”Det varierer, hvor længe forældrene bliver væk. Hvis de har svært ved at finde arbejde og skaffe penge, kan de blive væk i flere år. De fleste børn bliver placeret hos slægtninge, men nogle børn bliver efterladt alene og skal klare sig selv,” siger han.
Zimbabwerne er ikke unikke på kontinentet i deres flugt fra tørke, oversvømmelser og en blanding af de to klima-udfordringer, fremgår det af en rapport fra den amerikanske tænketank The Brookings Institution.
”Klimaforandringer vil tvinge folk til at flytte til mindre tørre eller tørkeudsatte områder, der allerede er beboet af andre mennesker,” lyder det i rapporten.
Selvom spørgsmålet er komplekst, og der endnu ikke hersker fuldstændig enighed blandt forskerne om klimaforandringernes rolle i den nuværende tørke i Afrika, så giver det ikke mening at ignorere deres rolle i forbindelse med tørken, vurderer Terje Østigård, forsker i vand- og madforsyning og klimaændringer i Afrika ved det nordiske Afrika-institut i Uppsala i Sverige.
”I bund og grund forværrer klimaændringerne allerede udsvingene i vejret. De bliver flere og mere ekstreme,” siger han.8