Klimaekspert: Briterne ved ikke, hvor meget de forurener, når de tænder for varmen

Boris Johnson forsøger at få verdens statsledere til at gøre mere for klimaet på COP26-topmødet i Glasgow. Men samtidig bliver de fleste britiske hjem varmet op på en ikke særlig klimavenlig måde

Den britiske premierminister Boris Johnson taler ved COP26-topmødet i den skotske by Glasgow.
Den britiske premierminister Boris Johnson taler ved COP26-topmødet i den skotske by Glasgow. Foto: Erin Schaff/AFP/Ritzau Scanpix.

For nogle år siden stormede britisk politi et privat hjem nær Cambridge. En helikopter med et infrarødt kamera havde registreret, at bygningen udledte så meget varme, at ordensmagten var overbevist om, at der måtte være tale om en ulovlig cannabisfabrik, hvor der blev brugt yderst energikrævende varmelamper. Men da en velvoksen politistyrke bankede på døren, var det ikke alene en af deres egne – og meget overraskede – kolleger, der åbnede døren. Det viste sig også, at der ikke blev dyrket cannabis. For sagen var i bogstaveligste forstand ikke noget isoleret tilfælde. Det var blot et af de mange huse i det britiske samfund, som er så dårligt isoleret, at der bliver fyret voldsomt op for at holde varmen.

”Når det kommer til effektiv brug af energi i private hjem, så er vi langt bagefter lande som for eksempel Danmark. Isoleringen i vores hjem er elendig, og der er ikke konkrete politikker, der vil rette op på situationen på kort sigt,” fortæller Simon Cran-McGreehin, der er analysechef ved den britiske tænketank Energy and Climate Intelligence Unit.

Simon Cran-McGreehin har været på studieture til Danmark, og han er imponeret over, hvor udbredt fjernvarme er, for det står i skærende kontrast til det britiske samfund, hvor varme kommer fra individuelle gaskedler i hver enkelt lejlighed eller hus.

”Storbritannien har et stort problem med gaskedler, som bliver brugt i 85 procent af alle hjem. Undersøgelser viser, at 74 procent af briterne ikke ved, at gaskedler producerer forurenende nitrogenoxider, og hele 80 procent er ikke klar over, hvor meget CO2 kedlerne udleder,” fortæller Simon Cran-McGreehin.

Han fremhæver, at varmepumper er et langt bedre alternativ, da de forurener meget mindre. Også selvom der stadig er tale om individuelle varmekilder.

”Fjernvarme vil også komme til at spille en større rolle i Storbritannien, og vi har set, hvor succesfuld løsningen er i Danmark. Regeringens planer er, at 18 procent af britiske hjem skal være koblet på et fjernvarmenet i 2050,” siger analysechefen.

Netop 2050 er året, hvor det britiske energiforbrug efter planen skal være CO2-neutralt. Men store dele af boligmassen er gammel, og selv i nybyggeri installeres fortsat gaskedler i hver eneste lejlighed frem for centrale energikilder.

En konsekvens er, at koldt vand fosser gennem vandrørene, før det varme vand når frem, og det ryger direkte ned i kloaksystemet uden at blive brugt. Termostater er også mindre udbredte, og i stedet er det alle radiatorer i en lejlighed eller et hus, der bliver varmet op, når der tændes for varmen. Den form for energiforsyning hører ifølge professor Brian Elmegaard fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, fortiden til i store dele af Danmark, hvor det kun er mindre landsbyer og mere isolerede ejendomme, der har individuel opvarmning.

”De store kraft-varme-værker har muliggjort en omskiftning i den danske energiforsyning. Det er en effektiv produktionsmetode, og der er nu et skifte hen imod biomasse og andet brændsel, som er mere CO2-neutralt end naturgas,” forklarer Brian Elmegaard.

Han peger på, at København har droppet dampforsyningen, hvor vand bliver varmet op til over 100 grader og dermed bliver transporteret som damp. Den nye politik har reduceret energiforbruget.

Men professoren forklarer samtidig, at det ikke er så ligetil at indføre fjernvarme i byer som London.

”Det kræver en grundlæggende politisk beslutning om at grave gaderne i hele byer op. Alternativet er varmepumper,” siger Brian Elmegaard.

Og det er da også en del af fremtidens britiske energipolitik, hvor de energikrævende gaskedler skal udfases og erstattes af varmepumper. Det bliver dog en udfordring for den del af boligmassen, der ikke ligger i stueetagen.