Prøv avisen

Klimarådgiver opfordrer alle til at blive vegetarer

©FRANCK FOUQUET/MAXPPPAGRICULTURE / ANIMAUX / ELEVAGE / BOVIN / VACHE / PRIM HOLSTEIN / MONTBELIARDEILLUSTRATION SUR LES VACHES DE RACE PRIM HOLSTEIN (NOIRES ET BLANCHES) ET MONTBELIARDES (MARRON ET BLANCHES)...PHOTO FRANCK FOUQUET

Hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne og den globale opvarmning, skal vi droppe flæskestegen og oksebøfferne, udtaler britisk klimarådgiver

Glem alt om store røde bøffer eller stegt flæsk med persillesovs.

I stedet skal aftensmaden bestå af grøntsagstærte eller vegetarlasagne.

Sådan lyder det fra professor og tidligere klimarådgiver for den britiske regering, Lord Stern.

- Kød skaber en masse drivhusgasser, og det lægger et enormt pres på verdens ressourcer. En vegetarisk kost er bedre, siger Lord Stern i et interview til den britiske avis The Times.

Både køer og griser udleder drivhusgassen metan. Lord Stern mener, at en god klimaaftale ved topmødet i København til december vil indebære, at der kommer større afgifter på kød og andre fødevarer, som er medskyldige i udledning af drivhusgasser.

Kød uacceptabelt
Selvom forslaget bliver kritiseret for at være drastisk, mener Lord Stern, at vores vaner vil ændre sig, så det en dag bliver uacceptabelt at spise kød.

- Jeg mener, at det er vigtigt, at folk tænker over, hvad de gør, og det indebærer også, hvad de spiser. Jeg er 61 år nu, og holdningen til at drikke og køre har ændret sig grundlæggende, siden jeg var studerende. Folk ændrer deres opfattelse af, hvad der er ansvarligt. De vil i stigende grad spørge om kulstofindholdet i deres mad, siger Lord Stern.

De britiske landmænd er dog ikke begejstret for forslaget. De efterlyser forslag, som kan lade sig gøre og peger på, at de ikke har køer eller grise, der ikke udleder metan, til rådighed.

Amerikansk lederskab
Lord Stern har en klar besked til den amerikanske præsident: Barack Obama er nødt til at deltage i topmødet i København for at opnå en god aftale. Der er 'desperat behov' for amerikansk lederskab, siger Lord Stern.

Den amerikanske præsident har endnu ikke meldt sin ankomst til København til december.