Prøv avisen

Klimastjerne og yndet hadeobjekt

Den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg har over det seneste år talt med blandt andre paven og FN's generalsekretær i sin kamp for klimaet. Foto: Kirsty Wigglesworth/Ritzau Scanpix

Greta Thunberg begyndte for sig selv, men har på rekordtid fået et følge i hele verden. Et år inde i sin klimakamp møder hun dog mere og mere modstand.

Da Greta Thunberg sidste år satte sig med et håndskrevet skilt foran Riksdagen i Sverige, kunne ingen i deres vildeste fantasi forestille sig, at hun skulle kickstarte en global bevægelse, der har skaffet hende møder med paven og FN's generalsekretær.

Den 16-årige pige begyndte sin "Skolstrejk för klimatet" efter den usædvanligt varme og tørre sommer i 2018.

Tirsdag er det præcist et år siden, at teenageren, som de fleste blot kalder Greta, første gang pjækkede fra skole i et forsøg på at råbe politikerne op.

Den mission er i høj grad lykkedes.

Greta Thunberg er blevet symbolet på den unge generations kamp mod klimaforandringer. Hun er direkte årsag til, at hundredtusindvis af mennesker har været på gaden for at demonstrere for klimaet i hovedstæder verden over.

Men mens nogle nærmest ser hende som en frelser, så er hun blevet et hadeobjekt for andre.

Se bare på hendes besøg i det franske parlament sidste måned. Her var hun inviteret til at tale, men langtfra alle politikerne brød sig om den idé.

"En profet i korte bukser" og en potentiel modtager af "Nobelprisen i at sprede frygt" var noget af det, Greta Thunberg blev kaldt.

Senere var det en konservativ klummeskribent i Australien, der langede ud efter teenageren og beskrev hende som "en dybt forstyrret messias for bevægelsen mod global opvarmning".

- Hvor er de voksne, replicerede Greta Thunberg på Twitter og brugte en vending, hun ofte har anvendt i sin kritik af, at verdens folkevalgte ikke gør nok for at imødegå klimaforandringerne.

De ofte personlige angreb på svenskeren synes særligt at komme fra personer et godt stykke ude på den politiske højrefløj, konstaterer det britiske magasin GQ.

De går på alt fra, om hun ikke hellere skulle passe sin skole, til om der da ikke bare kunne ske en ulykke med den båd, som hun i øjeblikket rejser over Atlanten på. Så kunne man jo blive fri for at høre på hende.

Det svenske nyhedsbureau, TT, var blandt de første til at skrive om Greta Thunberg og har i anledning af etårsdagen spurgt eksperter, hvorfor en 16-årig pige kan bringe så mange sind i kog.

De peger på, at klimaspørgsmål altid har kunnet få stærke følelser frem i folk, og at det kun er blevet forstærket de seneste år.

Samtidig henviser de til, at flere højrenationale partier fører sig frem på at betvivle klimaforskning, og at de sociale medier har givet klimaskeptikere en ny platform.

- Midt i dette dukker så Greta Thunberg op - en beslutsom 9.-klasseselev, som på mange måder bryder normen for, hvad en aktivist og ekspert skal være, siger Marie Grusell, medieforsker ved universitetet i Göteborg, til TT.

Hovedpersonen selv tager kritikken roligt.

- Det er mærkeligt, at de kritiserer mig så meget personligt. Hvordan jeg er, hvem jeg er, hvem mine forældre er, og hvad jeg bør gøre. Det viser, at de ikke kan argumentere for deres sag, siger Greta Thunberg.

Hun har trods sine mange fridage færdiggjort grundskolen og tager nu et sabbatår for at fokusere på klimaet på fuld tid.

Første stop er New York, hvor der om en måneds tid er klimatopmøde.

/ritzau/