Prøv avisen
Globalt

Kloden er hjem for ti milliarder i 2050

Det er især en eksplosiv befolkningstilvækst i Afrika, der bærer stigningen i det globale befolkningstal. Foto: Jose Cabezas/Reuters

En ny FN-rapport spår en markant befolkningstilvækst de næste 30 år, men faldende fødselstal og aldrende befolkninger sænker farten.

Verdens befolkning bliver større og større. Men faktisk vokser antallet af mennesker på planeten i et langsommere tempo, end man hidtil har troet.

Det skriver FN i en ny rapport, der er udarbejdet af kontoret for økonomiske og sociale forhold.

Indbyggertallet på Jorden vil stige til hele 9,7 milliarder mennesker i 2050 fra de nuværende 7,7 milliarder.

Fortsætter udviklingen efter 2050, spår FN en global befolkning på næsten 11 milliarder ved århundredets afslutning.

Det lavere tempo i befolkningseksplosionen skyldes i høj grad en aldrende befolkning og lavere fødselstal, siger lederen af FN-kontoret, John Wilmoth.

Men samtidig er tilvæksten "ikke sikker, og i sidste kan vi nå det høje befolkningsniveau tidligere", siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

De nye fremskrivninger viser, at bare ni lande bærer størstedelen af den nye befolkningstilvækst. USA er det eneste vestlige land, der figurerer blandt de hastigt voksende nationer. Det er først og fremmest på grund af indvandring.

Derudover er det de asiatiske lande Indien, Pakistan og Indonesien og Nigeria, Congo, Etiopien, Tanzania og Egypten i Afrika.

I Afrika ventes befolkningen i området syd for Sahara næsten at blive fordoblet frem mod 2050.

Undersekretær for økonomiske og sociale forhold i FN Lu Zhenmin siger i en udtalelse, at den voksende befolkning skaber nye problemer globalt.

- Mange af de hurtigt voksende befolkninger er i de fattigste lande, hvor befolkningstilvækst skaber nye udfordringer i kampen mod fattigdom, siger han.

Lu tilføjer, at det også kan vanskeliggøre udbedringen af sundhed, uddannelse og lighed mellem kønnene.

FN-rapporten slår samtidig en tyk streg under, at man i flere regioner oplever vigende befolkningstilvækst på grund af aldrende befolkninger og faldende fertilitet.

Den globale fødselsrate faldt fra 3,2 fødsler per kvinde i 1990 til 2,5 fødsler i 2019. Den forventes at falde til 2,2 i 2050.

Raten er især faldet i mere veludviklede lande som for eksempel Europa, skriver AP.

Ifølge rapporten kræver det en fødselsrate på 2,1 fødsler per kvinde for at erstatte den eksisterende befolkning og undgå tilbagegang.

Siden 2010 har 27 lande mistet en procent eller mere af deres befolkning.

- I Kina for eksempel vil befolkningen skrumpe med 31,4 millioner mennesker, svarende til omkring 2,2 procent, fra 2019 til 2050, lyder det fra FN.

John Wilmoth understregede mandag på et pressemøde, at udviklingen kun ser ud til at fortsætte, i takt med at uddannelsesniveau og velstand stiger for flere grupper i udviklingslande.

Rapporten peger også på store migrationsstrømme, der kan føre til både populationstab og -stigninger i en række lande.

Mellem 2010 og 2020 vil 14 lande have oplevet en tilvækst på mere end en million mennesker, mens ti lande vil have oplevet et lignende tab.

Mange flytter sig i jagten bedre levestandard, men også konflikter har i det seneste årti ført til massive ændringer, skriver FN i rapporten. Der nævnes specifikt lande som Myanmar, Syrien og Venezuela.

/ritzau/