Prøv avisen

Fransk knivdrab i politiet forklares med arbejdspres

Knivdrab af kollega på ansatte i politiets hovedkvarter i Paris er udtryk for et alt for højt arbejdspres. Dagen før drabene var tusinder af politifolk på gaden i Paris for at demonstrere mod arbejdsbetingelserne, der har ført til mange selvmord i politiets egne rækker - 51 alene siden januar 2019. Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix

Fagforeninger forklarer knivdrab på fire ansatte i politiets hovedkvarter i Paris begået af en af deres kolleger med pres, fransk politi har været udsat for med flere års terrorberedskab

”Det slog klik for ham.”

Sådan beskriver franske politibetjente det drama, som i går kostede fire politifunk-tionærer livet, da en af deres kolleger overfaldt dem med en kniv i politiets hovedkvarter i hjertet af Paris. Yderligere en person er i livsfare efter angrebet.

Den 45-årige angriber, som også selv blev dræbt, arbejdede i edb-afdelingen i politiets efterretningsvæsen, hvor han havde været ansat i over 20 år. Omkring klokken 13 i går greb han en kniv og angreb flere af sine kolleger, deriblandt sin chef, som var blandt dødsofrene.

Området omkring politi-hovedkvarteret nær Notre Dame-katedralen blev afspærret, og en nærliggende metrostation lukket. Men myndighederne afviser, at der er tale om et terrorangreb og taler i stedet om et internt drama med rod i personaleproblemer.

”Jeg vidste, at han havde problemer med sin chef. Han havde flere gange givet udtryk for, at han ikke kom godt ud af det med hende,” siger Michel Crépin, formand for fagforeningen France Police, til radiostationen Franceinfo.

Indenrigsminister Christophe Castaner, som sammen med præsident Emmanuel Macron besøgte politihovedkvarteret torsdag eftermiddag, beskriver en tilsyneladende eksemplarisk medarbejder.

”Han har aldrig udvist adfærdsproblemer,” sagde indenrigsministeren til dagbladet Le Parisien.

Knivangrebet fandt sted, dagen efter at op mod 27.000 politifolk i onsdags demonstrerede under en såkaldt ”vredens march” i Paris.

”Det er umuligt ikke at sætte dette drama i forbindelse med de forhold, som udløste marchen,” siger Michel Crépin.

Politiets fagforeninger kræver bedre arbejdsforhold for politiet, og demonstrationen var blandt andet affødt af en voldsom stigning i antallet af selvmord i politiet. 51 politifolk har taget livet af sig siden årets begyndelse.

Fransk politi har været under konstant arbejdspres siden 2015 og terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo, efterfulgt af en terrorbølge, der har affødt en ekstraordinær mobilisering af politiet for at sikre offentligheden.

Og siden De Gule Vestes oprør har politiet været mobiliseret over hele landet hver lørdag siden den 19. november.

Dette arbejdspres har resulteret i en overarbejdspukkel på 23 millioner overarbejdstimer siden 2015, som hverken betales eller afspadseres.

Selvom gerningsmanden bag gårsdagens knivoverfald var administrativ medarbejder og ikke gadebetjent, sætter politiets fagforeninger dramaet i forbindelse med det almindelige arbejdspres, nedskæringer og en hierarkisk ledelsesform.

Og mens terrorangrebene skaffede politiet stor popularitet, har de voldsomme sammenstød med demonstranter og massiv brug af tåregas og afskrækkelsesvåben udløst skarp kritik af politiet med beskyldninger om politivold.

”Fra at være helte er vi blevet skydeskiver,” sagde en demonstrant til Le Parisien.

Ifølge den franske tv-station BFM TV konverterede den 45-årige for 18 måneder siden til islam.

Chefanklager Remy Heitz oplyste i aftes ifølge Ritzau, at angrebsmandens hjem undersøges, ligesom antiterror-jurister følger efterforskningen nøje.8