Kollektiv skyld til nazister

Den tyske statsadvokat Kurt Schrimm vil rejse tiltale imod cirka 50 personer for medvirken til mord under nazismen, selvom der ikke foreligger beviser for, at mændene personligt har begået forbrydelser.
Den tyske statsadvokat Kurt Schrimm vil rejse tiltale imod cirka 50 personer for medvirken til mord under nazismen, selvom der ikke foreligger beviser for, at mændene personligt har begået forbrydelser. . Foto: THOMAS KIENZLE Denmark.

Det var ikke min skyld. Det var de andre, der gjorde det!. Denne ældgamle undskyldning gælder ikke længere i Tyskland, når det drejer sig om forbrydelser begået under Anden Verdenskrig.

Den tyske statsadvokat Kurt Schrimm vil rejse tiltale imod cirka 50 personer for medvirken til mord under nazismen, selvom der ikke foreligger beviser for, at mændene personligt har begået forbrydelser. Ifølge anklagemyndigheden er den kendsgerning, at de arbejdede som vagtfolk i koncentrationslejrene Auschwitz og Auschwitz-Birkenau nok til at gøre dem medskyldige i nazisternes massemord.

LÆS OGSÅ: Nazistyrets rædsler var mere omfattende end hidtil antaget

Efterforskningen imod de cirka 50 mænd er en konsekvens af den dom, der blev fældet over kz-vagtmanden John Demjanjuk i 2011. Dengang blev en vagtmand for første gang dømt for medvirken til nazisternes forbrydelser, selvom der ikke var beviser for, at han selv havde begået en konkret forbrydelse. Dommerne vurderede, at Demjanjuk fungerede som et lille hjul i nazisternes morderiske maskineri, og at han dermed også var medskyldig i deres forbrydelser.

John Demjanjuk blev idømt fem års fængsel for medhjælp til mord på 28.000 jøder. Han døde, inden dommen trådte i kraft.

Dommen var et brud på hidtidig retspraksis, og avisen Süddeutsche Zeitung vurderer, at dommerne i Demjanjuk-sagen skabte en forvoven juridisk konstruktion for i det hele taget at kunne få vagtmanden dømt, og at det er tvivlsomt, om landets højeste domstol, forfatningsdomstolen, ville have accepteret dommen.

Alligevel er avisen glad for, at anklagemyndigheden nu forsøger at stille de 50 mænd til ansvar.

Statsadvokat Kurt Schrimm regner med, at retssagen imod de 50 mænd kan begynde allerede i år.