Karnevallets og frisindets Köln ånder lettet op

Efter de seksuelle overgreb nytårsnat har hele verdens øjne været rettet mod karnevallet i Köln. På rosenmandag i går var vejret imidlertid den største udfordring for frisindet i Rhinlandet

Politiet i Köln havde frem til karnevallets kulmination i går eftermiddag noteret omkring 550 anmeldelser, hvoraf langt de fleste handler om tasketyverier og håndgemæng - ”karnevalstypiske og alkoholbetingede” hændelser, som Kölns politi beskriver det på sin hjemmeside. Men der har også været mindst 45 tilfælde af seksuelle overgreb, der rækker fra seksuelt nedladende kommentarer over ”usædelige berøringer” til ”voldtægter/voldtægtsforsøg”.
Politiet i Köln havde frem til karnevallets kulmination i går eftermiddag noteret omkring 550 anmeldelser, hvoraf langt de fleste handler om tasketyverier og håndgemæng - ”karnevalstypiske og alkoholbetingede” hændelser, som Kölns politi beskriver det på sin hjemmeside. Men der har også været mindst 45 tilfælde af seksuelle overgreb, der rækker fra seksuelt nedladende kommentarer over ”usædelige berøringer” til ”voldtægter/voldtægtsforsøg”. . Foto: Oliver Berg/dpa.

Det kaldes ”den femte årstid” og er i sandhed en undtagelsestilstand af fest, flirt og alkohol pakket ind i traditionsrige optog og ritualer - i Köln er karnevallet utvivlsomt årets vigtigste og mest omdiskuterede begivenhed.

I år har festen stået i skyggen af de flere hundrede seksuelle overgreb, som en større gruppe asylsøgere begik mod kvinder nytårsnat. Sikkerhedsmæssigt har det blandt andet udmøntet sig i et politiopbud med flere tusinde betjente, en såkaldt sikkerhedshavn for kvinder foran byens berømte domkirke og øget videoovervågning.

Frygten for en gentagelse af de skandaløse udskejelser er indtil videre gjort til skamme. Politiet havde frem til karnevallets kulmination i går eftermiddag noteret omkring 550 anmeldelser, hvoraf langt de fleste handler om tasketyverier og håndgemæng - ”karnevalstypiske og alkoholbetingede” hændelser, som Kölns politi beskriver det på sin hjemmeside. Men der har også været mindst 45 tilfælde af seksuelle overgreb, der rækker fra seksuelt nedladende kommentarer over ”usædelige berøringer” til ”voldtægter/voldtægtsforsøg”.

I mindst to tilfælde foreligger der ifølge politiet begrundet mistanke om voldtægt eller voldtægtsforsøg, men den slags overgreb er ikke noget særsyn under karnevallet.

Efter de tvivlsomme erfaringer fra pressearbejdet omkring nytårsnat helgarderer Kölns politi sig i alle udmeldinger med forbehold for senere anmeldelser i løbet af de næste dage. Derfor ønsker myndighederne heller ikke at komme med generelle eller konkluderende udsagn om det hidtidige karnevalsforløb over for Kristeligt Dagblad.

De foreløbige tal antyder, at der er tale om en stigning af anmeldelser i forhold til de forgangne år.

”Vi leder det øgede antal seksuelle overgreb tilbage til, at folks beredskab til at anmelde overgreb er mærkbart forandret,“ sagde Kölns politidirektør Michael Temme i fredags efter de indledende festligheder ved ”Weiberfastnacht” (kvindernes fastenat).

Han nævnte blandt andet en anmeldelse af en dørmand, der havde krævet ”25 euro eller et kys” for at lade en kvinde komme ind i en natklub.

”Det virkede, som om alle ventede på, at der skulle ske noget. Men kun regnen var brutal,” lød det samme dag i en kommentar i lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Den kommentar skulle vise sig lettere profetisk - netop vejret blev karnevallets største problem. I går på rosenmandag blev karnevalsoptogene i blandt andre Mainz og Düsseldorf helt aflyst på grund af stormvarsel. I Köln førte vejrudsigten til, at de 500 heste, der plejer at deltage i det store optog, måtte blive hjemme.

Det blev dog aldrig så slemt som frygtet. Allerede i går formiddags havde tv-meteorolog Karsten Schwanke på Twitter kritiseret aflysningerne i Mainz og Düseldorf som overdramatiserede. Fra ledelsen af Mainz' karneval blev det eksplicit uddybet, at det tyske politis aktuelle terrorrazzier ikke havde indflydelse på aflysningen.

For Kölns vedkommende vurderede politiet, at det næppe var det store politiopbud, der gjorde optoget rosenmandag til en fredelig affære.

”Det er formentlig på grund af det langt færre antal deltagere end sidste år. Det skyldes nok det dårlige vejr,” lød det fra politiets pressetalsmand, inden solen i går brød frem i Köln.