Komiker eller politiker?

Dieudonné Mbala Mbala har skabt en millionvirksomhed ud af sit talent

Dieudonné Mbala Mbala. –
Dieudonné Mbala Mbala. –. Foto: .

Hver aften er hans private teater i Paris, Thèâtre de la Main dOr, fyldt til sidste plads. Hans fans honorerer hver eneste vits med latterbrøl og klapsalver. For hans tilhængere er han en komiker, der siger, hvad andre ikke tør. For kritikerne er han en politiker, der skjuler sig bag en klovnenæse.

Dieudonné Mbala Mbala, der blev født i 1966 i Paris som søn af en mor fra Bretagne og en far fra Cameroun, blev kendt og populær på den franske komikerscene i 1990erne, hvor han optrådte i duo med den jødiske komiker Elie Sémoun. De gjorde grin med etniske konflikter i de franske beboelseskvarterer og med etniske stereotyper, hvor de spillede rollen som henholdsvis den typiske jøde og den typiske afrikaner.

Deres samarbejde standsede i 1997, og Dieudonné fortsatte sin karriere i Théâtre de la Main dOr, som han lejede i Paris, men samarbejdede også med adskillige franske kunstnere blandt andet på pladeindspilninger.

Sideløbende blev han politisk engageret, i første omgang på venstrefløjen. Han stillede op for det franske miljøparti i byen Dreux ved kommunalvalget i 2001, men derefter nærmede han sig i stigende grad det højreekstremistiske parti Front National. Han blev personlig ven med partiets stifter, Jean-Marie Le Pen, der er fadder til et af hans seks børn. Han har også knyttet sig til holocaust-benægteren Robert Faurisson og udviklede en stadig mere radikal kritik af det amerikansk-zionistiske system, der ifølge Dieudonné dominerer verden.

LÆS OGSÅ: Antisemitismen og den offentlige orden

I 2009 stillede han op til Europa-Parlamentet på en antizionistisk liste, og han har siden udviklet en radikal antiisraelsk og antisemitisk retorik, der fylder mere og mere i hans forestillinger. Siden 2009 er han blevet dømt ni gange for forhånelse og opfordring til had og diskrimination, og han skylder knapt 500.000 kroner i bø-der, som han ikke har betalt, fordi han officielt er insolvent.

I virkeligheden er hans produktionsselskab, Les Productions de la Plume, der står hans kones navn, en lukrativ forretning, som i 2012 havde en omsætning på over 13 millioner kroner og et overskud på 1,7 millioner kroner, blandt andet takket være salget af krus og T-shirts. Hans nyeste påfund er en T-shirt med et billede af en quenelle, den melbollepølse som har lagt navn til Dieudonnès omvendte nazi-hilsen.

Dieudonné har definitivt forladt komikernes verden til fordel for politikken. Han var en talentfuld kunstner, men han har dræbt kunstneren, kommenterer den franske producent Alain Degois.