Prøv avisen

Kommentar: Våbenhvilen i Gaza er ikke et mål i sig selv

En dreng bærer det palæstinensiske flag gennem murbrokkerne efter Israels bombeangreb. Foto: MAHMUD HAMS Denmark

Begge parter i den blodige Gaza-konflikt bør indse, at status quo ikke er holdbart i længden, skriver Marco Vincenzino, direktør for Global Strategy Project, en geopolitisk forsknings- og analyseorganisation i Washington, USA

Den korte, men blodige Gaza-konflikt mellem Israel og Hamas har været en brat opvågning for begge parter og deres støtter, som nu må indse nødvendigheden af at påbegynde seriøse og konstruktive fredsforhandlinger, der rækker ud over den nye våbenhvile.

Denne nye udvikling skal gribes for at gøre den nuværende krise til en mulighed efter flere års passivitet. Der er brug for en ekstrem indsprøjtning af diplomatisk energi. Alternativet er at fraskrive sig ansvaret og initiativet og fortsætte i uberegnelighedens vold. I denne stadigt mere sprængfarlige region med dens skiftende alliancer og aktuelle omkalfatring er der en meget reel risiko for samtidig konflikt på mange fronter. Det er helt afgørende for stabiliteten i området og for den internationale orden at få mindsket denne trussel og dens katastrofale konsekvenser med en troværdig proces.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Morgenbøn og solopgang ved grænsen til Gaza

Våbenhvilen i sig selv markerer blot afslutningen på endnu et kapitel i årtiers onde cirkel af vold mellem israelere og palæstinensere. Ideelt set bør den næste forhandlingsfase fokusere på en endegyldig afslutning på fjendtlighederne. Det er ikke til at vide, hvor længe sådanne forhandlinger vil tage men jo før de begynder, jo bedre. Status quo i regionen er simpelthen ikke holdbart i længden. Og uret tikker. Fortsat hasardspil kan gå galt og betyde endnu en tur ud i afgrunden når som helst. Der er ikke nogen militær løsning på det umulige Israel-Palæstina-spørgsmål.

Opgørelsen over resultatet af den seneste konflikt giver rigeligt råderum til, at begge parter kan hævde at have vundet point og en eller anden form for sejr. Men en fortsat eskalering ville ikke have gavnet nogen af parterne. På den israelske side har antiluftskytssystemet Iron Dome vist sig stadig mere effektivt. Dets kirurgiske nedslag i Gaza er blevet mere præcise og med færre følgeskader.

LÆS OGSÅ: Våbenhvile i Gaza-konflikt holder fortsat

Hamas raketter kan slet ikke måle sig med Israels overlegne ildkraft, men nåede denne gang alarmerende langt ind på israelsk territorium. Det gav psykologisk styrke til den eksisterende modstandskraft og kampånd til trods for de ustoppelige israelske angreb og den betragtelige fysiske skade, de forvoldte. Genopbygning er alligevel nødvendig efter hver konflikt. Hamas vil gå politisk styrket ud af denne konflikt både hjemme og i udlandet. Hamas vil blive ved med at overskygge Fatah, der kontrollerer Vestbredden. Den palæstinensiske præsident Mahmud Abbas troværdighed er blevet endnu mere undermineret, bedst som han er i gang med sit fortsatte arbejde med at opnå observatørstatus til palæstinenserne hos FN.

Oversat af Sara Høyrup