Prøv avisen

Kommentator: Hyklerisk forsvar af Pussy Riot

Britisk kommentator kritiserer vesten for hyklerisk kritik af Rusland i retssagen mod punk-bandet Pussy Riot. Her ses en af de mange demonstrationer til fordel for Pussy Riot. Foto: Art Widak Demotix Denmark

Vestlige landes kritik af Rusland klinger hult i lyset af vores egen retssikkerhed, lyder det fra britisk top-kommentator

Det har ikke skortet på bekymrede udmeldinger i kølvandet af de russiske myndigheders retssag og dom mod punkgruppen Pussy Riot, der netop er blevet idømt to års fængsel efter en anti-Putin protest i Moskvas katedral.

Men når vestlige ledere udtrykker deres skepsis overfor retssagen og dommen, er det udtryk for rendyrket hykleri.

LÆS OGSÅ:Pussy Riot-medlemmer kendt skyldige i religiøst had

Det mener den britiske journalist og kommentator Simon Jenkins, som i den britiske avis The Guardian kritiserer blandt andet britiske og amerikanske toppolitikere for at være så bekymrede over den russiske dom, mens de slækker på deres egne landes retssikkerhed.

"USA og Storbritannien beskriver den russiske dom som "ude af proportioner". For USA's vedkommende er det en nation, der fængsler narko-forbrydere i 20, 30 og 40 år, tilbageholder terror-mistænkte på ubestemt tid og giver livstid for tre gentagne forbrydelser af selv ganske triviel art", siger Simon Jenkins, som heller ikke undlader at kritisere sit eget hjemlands håndtering af retssikkerheden:

"Det britiske sikkerhedsapparat forsøgte under Tony Blair og Gordon Brown at censurere bøger, der kunne læses som en opfordring til terrorisme. Man indførte lukkede retssager og langtids tilbageholdelse uden retssag", skriver Simon Jenkins, der samtidig betragter det som helt misforstået udelukkende at betragte Pussy Riots aktion i kirken som et forsvar for ytringsfriheden.

"De iscenesatte, hvad der på alle måder må beskrives som et uanstændigt pr-stunt, hvor man video-optager en Putin-kritisk sang, mens man nedgør Jomfru Maria foran menigheden...At behandle Pussy Riots handling som et glorværdigt slag for kunstnerisk frihed svarer til at lovprise Johnny Rotten (forsanger i punkbandet Sex Pistols, red.) som vor tids Voltaire", skriver Simon Jenkins.

Den britiske kommentator, der er tilknyttet flere toneangivende medier såsom The Guardian og BBC, understreger, at han også ser problemer med den russiske dom. Kritikken bør bare gælde begge veje, pointerer han.

"Der er selvfølgelig forskel på de friheder, man nyder i de fleste vestlige lande, og den grovere retspraksis, man oplever i det moderne Rusland, Kina og flere muslimske lande. Det er fjollet at forestille sig andet. Men forskellen er ikke så stor, at det berettiger en så stor megafon, som man har brugt i kritikken fra vest mod øst", skriver Simon Jenkins.